Hyppää sisältöön

Vastuuprosessina yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja edunvalvonta

Hallitusblogisarjassa hallituslaiset kertovat kokemuksistaan HAMKOn hallituksessa ja mitä kaikkea on päässyt tekemään. Blogisarjan viidennessä osassa vuoden 2023 hallituksen jäsen Sami Luntta kertoo vastuualueestaan yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Sami opiskelee HAMKissa toista vuotta maaseutuelinkeinoja Mustialassa.

Hallituksen yhtenä toimialueena on ollut kuluvana vuonna yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja edunvalvonta. Tätä toimialuetta olemme tehneet yhteistyössä henkilökunnan ja muun hallituksen kanssa, varsinkin puheenjohtajiston kanssa. Yhteistyössä on voimaa ja apu on aina tarpeen.

Miten kevään vaalit näkyivät vastuuprosessissa?

Kevään suurin tapahtuma oli eduskuntavaalien aikaan järjestetty vaalipaneeli, johon osallistui 9 ehdokasta (Yksi valittiin jopa eduskuntaan) ja yleisöä oli vajaa 30 henkilöä. Vaalipaneeli sai kiitosta niin ehdokkailta kuin myös yleisöltä.

Eduskuntavaalien jälkeen olemme lähettäneet onnittelusähköpostin kaikille Kanta-Hämeen alueelta nousseille kansanedustajille ja toivoneet antoisaa yhteistyötä tulevalle toimikaudelle. Ennen vaaleja osallistuimme myös soittokierrokselle, jossa otimme yhteyttä ja keskustelimme Hämeen vaalipiirin kansanedustajaehdokkaiden kanssa.

Kuvituskuva
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ei ole tylsää, ja siinä pääsee mm. järjestämään paneeleja ja tapaamaan yhteistyötahoja. Sami kuvassa yläoikealla.

Millaisia asioita vastuualueella pääsee tekemään?

Yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja edunvalvonnan vastuuprosessissa pääsee suunnittelemaan ja organisoimaan erilaisia tapaamisia esimerkiksi kansanedustajien tai paikallisten vaikuttajien kanssa. Heitä ovat mm. kunnanjohto eri kampuksien kunnista/kaupungeista, HAMK:in koulutuspäälliköt, yksikönjohtajat sekä muu johtoporras.

Kontaktit joka suuntaan kannattaa pitää avoinna ja keskustelevana.

Mitä ensi vuodelle on luvassa?

Tulevana hallituskautena toteutetaan mm. Presidentinvaalit 28.1.2024 (virallinen vaalipäivä) sekä EU-vaalit 6.-9.6.2024. Pressavaalit tulee pian ja ehdokkaiden saanti vaalipaneeliin on vaikeaa, mutta EU-vaaleihin voisi suunnitella vaalipaneelia tai jotain muuta tapahtumaa.

Huomaa kuitenkin, että vaalit ovat kesäkuussa, joten opiskelijoita ei enää ole paikan päällä kampuksilla. Ehkä tämän voi pitää aikaisemmin keväällä? Keskusteluyhteyksien ylläpitäminen eri vaikuttajien ja sidosryhmien kanssa on hyvä ja suotavaa.


Jaa artikkeli somessa

Liity jäseneksi!

Hei HAMKin opiskelija, liity oman opiskelijakuntasi jäseneksi! HAMKO on just sun edunvalvoja – ja jäsenyytesi merkki on virallinen opiskelijakortti tuhansine opiskelijaetuineen ympäri Suomen.

Liity jäseneksi Uusi jäsenyys