Hyppää sisältöön

Vaaliliitot ja vaalirenkaat

Edustajistovaaliehdokkaat voivat muodostaa ryhmiä, joiden saamat äänet lasketaan ehdokkaiden hyväksi.

Ehdokas ei voi olla ehdolla useammassa kuin yhdessä (1) vaaliliitossa tai vaalirenkaassa. Vaaliliitoissa ja vaalirenkaissa saa olla korkeintaan vaaleissa valittavien määrä jäseniä.

Vaaliliiton tai vaalirenkaan nimi ei saa loukata kenenkään henkilökohtaisia oikeuksia, olla kaupallinen tai muuten yleisesti sopimattomana pidettävä.

Vaaliliitto valtuuttaa keskuudestaan asiamiehen. Hänen on oltava äänioikeutettu ja ilmoittautunut vaaliliiton ehdokkaaksi, Täydennysvaaleissa ei voi perustaa vaaliliittoja tai vaalirenkaita.

Vaaliliitto ja sen perustaminen

Ehdokkaat voivat halutessaan muodostaa vaaliliiton, joka on useamman kuin yhden ehdokkaan muodostama ryhmä. Ryhmän saamat äänet lasketaan ehdokkaiden hyväksi.

Kun haluat perustaa vaaliliiton, kerää ehdokkaita, jotka haluavat perustaa vaaliliiton. Sen jälkeen valitse liitolle asiamies ja täytä tämä lomake.

Vaaliasiamiehen tehtävät

Vaaliasiamies huolehtii, että jokainen vaaliliiton ehdokas on toimittanut ehdolleasettumislomakkeensa loppuun asti täytettynä sähköisesti. Vaaliasiamiehen tehtävänä on toimia keskuvaalilautakunnan ja oman liittonsa ehdokkaiden välisenä yhdyshenkilönä edustajistovaalien aikana.

Vaaliasiamies saa ehdolleasettumisen jälkeen listan vaaliliittoonsa kuuluvista ehdokkaista, joka pitää vahvistaa. Lista toimitetaan ehdolleasettumisen päättymisen jälkeen, viimeistään ehdolleasettumisen päättymistä seuraavana päivänä.

Vaalirengas ja sen perustaminen

Vaalirengas on:

  • kaksi tai useampia vaaliliittoja
  • yksi tai useampia vaaliliittoja ja yksi tai useampi sitoutumaton ehdokas
  • kaksi tai useampi sitoutumaton ehdokas

Vaalirenkaan perustamisesta on tehtävä perustamisasiakirja, jonka allekirjoittavat siihen kuuluvien vaaliliittojen asiamiehet, sekä mahdolliset sitoutumattomat ehdokkaat. Vaalirenkaan perustamisasiakirjassa on mainittava vaalirenkaan nimi sekä siihen kuuluvien vaaliliittojen nimet ja sitoutumattomien ehdokkaiden nimet.

Perusta vaalirengas tästä.

Haluatko mukaan olemassaolevaan vaaliliittoon? Löydät tältä sivulta jo perustetut vaaliliitot. Ota yhteyttä liiton asiamieheen ennen ehdolle asettumista.

Liity jäseneksi!

Hei HAMKin opiskelija, liity oman opiskelijakuntasi jäseneksi! HAMKO on just sun edunvalvoja – ja jäsenyytesi merkki on virallinen opiskelijakortti tuhansine opiskelijaetuineen ympäri Suomen.

Liity jäseneksi Uusi jäsenyys