Hyppää sisältöön

Opiskelijakunnan viestintää opiskelijoilta opiskelijoille

Hallitusblogisarjassa hallituslaiset kertovat kokemuksistaan HAMKOn hallituksessa ja mitä kaikkea on päässyt tekemään. Tässä neljännessä blogissa hallituksen jäsenet Silja ja Tuomas kertovat kokemuksiaan hallituksen viestintävastaavan pestistä kuluvana vuotena. Silja opiskelee neljättä vuotta kestävää kehitystä ja Tuomas toista vuotta biotalouden insinööriksi.

Opiskelijakunnan hallituksen viestintävastaava auttaa viestinnän asiantuntijaa viestinnän suunnittelussa ja toteutuksessa. Viestintävastaavan tehtäviin kuuluu huolehtia siitä, että HAMKOn viestintä on selkeää ja toimivaa. Hallituksen viestintävastaava tuottaa sisältöä HAMKOn sosiaalisen median kanaviin, Facebookiin, Instagramiin ja nyt uutena myös TikTokiin.

Miten päädyit viestintävastaavaksi?

Silja: ”Hain HAMKOn hallitukseen alun perin sen tavoitteen kera, että haluaisin päästä opiskelijakunnan hallituksen viestintävastaavaksi. Olin aiemmissa yhdistystoimissani ja työsuhteissani huomannut, että viestintä aiheena kiinnostaa paljonkin ja halusin todella päästä kehittymään siinä. Olen ollut tämän vuoden ajan sekä tapahtumavastaava että viestintävastaava. Tämän vuoksi päätimme heti vuoden alussa minun keskittyvän tapahtumien viestintään. Toki olen tehnyt lopulta paljon muutakin, luonut HAMKOlle esimerkiksi TikTok-tilin!”

Tuomas: ”Kun hain HAMKOn hallitukseen, viestintävastaavan tehtävä kiinnosti eniten. Ajattelin sen sopivan mulle, sillä sosiaalisen median palvelut olivat tuttuja ja viestinnässä pääsisin hyödyntämään omaa luovuuttani. Uteliaana olen myös aina innokas oppimaan uusia asioita. Halusin oppia, miten tehdä hyvää ja selkeää viestintää käyttäen erilaisia työkaluja ja kuvanmuokkausohjelmia”

Olet tehnyt paljon someviestintää, kertoisitko enemmän sen tekemisestä?

Silja: ”TikTok on ollut tänä vuonna mun oma lempilapseni. Pesti on ollut mulle luontainen ja mielekäs homma: otan normaalistikin paljon kuvia ja ikuistan monet hetket kameran rullaan. Mulle on ollut siis luontaista kuvata vähän ”kaikki” esimerkiksi hallituksen työskentelypäivissä, tapahtumia rakentaessa: tapahtumatoria pystyttäessä ja ihan vaan hengaillessa ja ollessa. ”Jos tästä sais vaikka hyvää kuvituskuvaa TikTokiin!” – hoen usein.

Olen kehittynyt videoiden tuottamisessa, oppinut käyttämään erilaisia ohjelmia ja sovelluksia sekä ymmärtämään eri kanavien algoritmien toimintaa. Viestintä on valtavan mielenkiintoinen ala! Pääsin tänä vuonna mukaan myös Hämeenlinnan Approjen viestintätiimiin. Appron viestintää tehdessä pääsin ensimmäisen kerran käsiksi isomman kokoluokan tapahtuman suunnitteluun ja opin, mitä kaikkea sellaisen tuottaminen vaatii. Viestintä tarvitsee suunnitella viikkoja etukäteen ja tehdä tarkka viestintäkalenteri tarinoista ja feed-postauksista.

Viestinnän ja somen tekeminen on ihan älyttömän kivaa ja oon saanut oppia tässä roolissa niin paljon! Somen tekeminen on vauhdittanut mun reagointikykyä. En tee päivityksiä enää niin sanotusti liian vaikean kautta, liikaa miettien. Moni ei uskoisi, että muutaman IG stoorinkin tekeminen voi viedä paljon aikaa, kun pohdit sanamuotoja, ilmettä ja käännöksiä.”

Kuvituskuva
Viestintävastaavana pääsee tekemään somea, esim. TikTok-videoita opiskelijakunnalle, mutta myös viestimään tapahtumista ja hallituksen arjesta.

Tuomas: ”Vaikka saa olla luova, ei saa jäädä liikaa miettimään yksityiskohtia. Silloin valmiin lopputuloksen saaminen helposti venähtää turhan pitkään. Viestinnässä myös yhteistyö on tärkeää, jos oma ajatus ei kulje tai kyseessä on esimerkiksi iso tapahtuma, johon tehdään paljon viestintää. Virheitä tulee viestinnässäkin tehtyä, mutta niistä oppii!”

Silja: ”Jos voin puhua somen kääntöpuolesta: olen käsittänyt myös sen, kuinka paljon maailmamme todella pyörii somen ympärillä. Viestintävastaava käyttää paljon aikaa puhelimella ja vastaavalta vaaditaankin nopeaa kykyä reagoida asioihin ja viestiä niistä. Välillä tulee oltua paljon puhelimella, kun eri sovellukset kilkattavat ilmotuksiaan. On hyvä välillä muistaa myös oikea maailma ja laittaa puhelin vaan pois.”

Mitä kaikkea olet oppinut kuluvan vuoden aikana?

Silja: ”Olen oppinut tänä vuonna valtavan paljon brändiviestinnästä ja markkinoinnista sekä eri työkalujen käytöstä. Yksi tärkeimmistä työkaluista viestintävastaavalle on Canva – kuvanmuokkausohjelma. Postauksia luodessa oma visuaalinen silmä ja luovuus saa kukoistaa. Viestintävastaavana pääset vaikuttamaan siihen mistä viestitään ja miten viestitään, siihen miltä kuvat näyttävät.”

Tuomas: ”Olen tämän vuoden aikana mielestäni kehittynyt viestinnässä paljon. Aluksi seurasin vierestä, miten kokeneemmat tekivät viestintää ja opin sitä kautta tekemään sitä itsekin. Olen hoitanut joidenkin tapahtumien viestintää sekä jonkin verran myös yleisempää viestintää. Sosiaalisen median algoritmit ovat tulleet tutuiksi ja nyt tiedän, miten brändiviestintää kannattaa tehdä!”

Kenelle suosittelisit viestinnän vastuuprossia?

Tuomas: ”Suosittelen viestintävastaavan roolia just sulle, joka haluaa kokeilla uutta ja kehittyä. Voin kokemuksesta kertoa, että HAMKO on kyllä huippupaikka oppia tekemään viestintää!”

Silja: ”Koen, että viestintävastaavan rooli sopii just sulle, jos sosiaalinen media, kirjoittaminen tai sisällön suunnittelu ja -tuottaminen kiinnostaa sua. Tai jos haluat vaan päästä tekemään hauskaa ja mielekästä sisältöä TikTokiin ja oppimaan sen käyttöä! Sun ei tarvii olla valmis someammattilainen, pestiin perehdytetään ja tekemällä oppii! Ja opiskelijakunnan viestinnän ei tarvitse olla niin vakavaa, se saa näyttää meiltä! Opiskelijoilta. <3”


Jaa artikkeli somessa

Liity jäseneksi!

Hei HAMKin opiskelija, liity oman opiskelijakuntasi jäseneksi! HAMKO on just sun edunvalvoja – ja jäsenyytesi merkki on virallinen opiskelijakortti tuhansine opiskelijaetuineen ympäri Suomen.

Liity jäseneksi Uusi jäsenyys