Hyppää sisältöön

Kaikki mitä sinun pitää opiskelijakunnan syksyn henkilövalinnoista

Edustajiston järjestäytymiskokous lähenee, mutta keitä siellä valitaan? Esittelemme tässä haettavat pestit.

Vuoden 2022 edustajsto, eli tuttavallisemmin edari, valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Lisäksi edustajisto valitsee hallituksen puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja vähintään kolme hallituksen jäsentä.

Kuka voi hakea?

Hakeaksesi hallitukseen, sinun pitää olla HAMKOn jäsen, ja läsnäoleva opiskelija HAMKissa. Voit hakea hallitukseen, vaikka et olisi hakenut edustajistoon.

Edustajiston puheenjohtajistoon puolestaan voi hakea vain edustajistoon jo valituksi tulleet henkilöt. Edustajistoon valitut voivat hakea hallitukseen, mutta eivät voi toimia samanaikaisesti kummassakin.

Haettavat pestit

Hallituksen puheenjohtaja

Hallituksen puheenjohtaja johtaa hallituksen kokousten lisäksi hallituksen toimintaa ja vastaa siitä, että kaikki sujuu. Puheenjohtaja johtaa työskentelyä omalla työpanoksellaan esimerkkiä näyttäen, mutta osaa myös jakaa tehtäviä. Puheenjohtaja on sillanrakentaja, joka osaa luoda kumppanuuksia ja yhteistyötä. Rakentava lähestymistapa asioihin on ehdottomasti plussaa. Puheenjohtaja edustaa eniten, joten sosiaaliset taidot ovat tärkeät.

Hallituksen varapuheenjohtaja

Hallituksen varapuheenjohtaja on se, joka hyppää puikkoihin, jos puheenjohtaja on estynyt. Varapuheenjohtaja toimii puheenjohtajan tärkeänä työparina. Varapuheenjohtajalle on plussaa, jos on kiinnostunut eri vastuualueista, sillä hänen pitää puheenjohtajan lailla olla kiinnostunut, mitä ympärillä tapahtuu.

Puheenjohtajisto yhdessä toimii tärkeänä linkkinä opiskelijakunnan työntekijöiden ja hallituksen välillä, ja heidän tehtävä on huolehtia informaation kulkemisesta.

Hallituksen jäsen

Hallituksen jäsenet työskentelevät osana hallitusta ja vastaavat vastuualueidensa käytännön toteutuksesta, mutta auttavat myös toisiaan. Hallitukseen tarvitaan henkilöitä, jotka osaavat tarttuvat toimeen. Hyvä hallituksen jäsen on kiinnostunut oppimaan uusia asioita.

Niin puheenjohtajisto kuin hallituksen jäsenet osallistuvat käytännön tehtäviin.

Edustajiston puheenjohtajat

Edustajiston puheenjohtaja johtaa edustajiston kokouksia. Edustajiston puheenjohtajisto yhdessä työskentelee hallituksen kanssa, seuraten hallituksen toimintaa. Edustajiston puheenjohtajiston toiminta painottuu hallituksen ja edustajiston kokouksiin. Koko edustajisto seuraa hallituksen toimintaa puheenjohtajiston kautta, mutta myös edustajiston kokouksissa, jossa hallitus raportoi toiminnastaan edustajistolle.

Edustajiston puheenjohtajistoon ei voi hakea muu kuin edustajistoon jo valituksi tullut henkilö. Jos olet tullut valituksi edustajistoon vuodelle 2022, voit asettua ehdolle edustajiston puheenjohtajistoon järjestäytymiskokouksessa.

Pitääkö osata jotain jo etukäteen?

Pärjäät hyvin, jos olet luonteeltasi yhteistyötaitoinen ja kiinnostunut oppimaan uutta. Vaikka mikään hallituksen prosesseista ei olisi entuudestaan tuttu, se ei haittaa. Hallitus perehdytetään toimeensa, joten sinun ei tarvitse olla valmis osaaja. Kuten sanotaan, asiat voidaan opettaa, hyvää asennetta ja oppimishalua ei.

Teknisistä taidoista odotuksena on osata käyttää HAMKissa käytössä olevaa Office 365-alustaa. Alustan käyttöä pääsee kyllä treenaamaan, joten älä anna sen olla kynnyksenä hakemiselle. Sähköposti sinulle toivottavasti on jo tuttu viestintäväline. Pikaviestintä tapahtuu suurelta osin Teamsin ja WhatsAppin välityksellä. Hallitukseen sekä edustajiston puheenjohtajistoon valituilta odotetaan näiden kaikkien kolmen käytön osaamista.

Miten ja missä haetaan?

HAMKOn hallitus valitaan edustajiston järjestäytymiskokouksessa. Lue lisää kokouksesta täältä. Voit hakea hallitukseen kokouksessa paikan päällä tai lähettää vapaamuotoisen hakemuksesi etukäteen sähköpostitse osoitteeseen pj@hamko.fi.


Jaa artikkeli somessa

Liity jäseneksi!

Hei HAMKin opiskelija, liity oman opiskelijakuntasi jäseneksi! HAMKO on just sun edunvalvoja – ja jäsenyytesi merkki on virallinen opiskelijakortti tuhansine opiskelijaetuineen ympäri Suomen.

Liity jäseneksi Uusi jäsenyys