Hyppää sisältöön

Täsmävinkit haalarielämän haltuunottoon

Hei sinä uusien tai jo hieman elämää nähneiden haalarien omistaja! Onnittelut erinomaisesta ostoksesta. Jotta saat kaiken ilon irti tämän vaatekappaleen pukemisesta, haluamme jakaa hyväksi havaittuja vinkkejä.

Haalarit antavat opiskelijayhteisölle yhteenkuuluvuuden tunnetta ja haalariporukka todella osaa pitää hauskaa. Vaikka haalarien pukemisessa on monta sääntöä ja ”sääntöä”, on niissä myös paljon valinnanvapauksia. Seuraavat vinkit ovat vakiintuneita tapoja, eikä niinkään pakollisia sääntöjä. Voit siis tehdä haalareistasi juuri sinun näköiset.

Mutta niihin vinkkeihin.

 1. Vältä pesukonetta
  Haalareita ei pestä pesukoneessa! Tai siitä ei kannata ainakaan kertoa kenellekään… Tämän voit kuitenkin kiertää menemällä uimaan tai suihkuun haalarit päälläsi. Peseminen ei tee hyvää haalarien tai merkkien materiaaleille, joten suosittelemme mieluummin esim. tuuletusta. Voit myös halutessasi tunkea haalarit pakastimeen, se voi vähentää ikäviä hajuja. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun pohdit, menetkö tapahtumassa siihen mutaiseen nurmikkoon kierimään.
 2. Käytä vyötä
  Uskomme, että koko opiskelijayhteisö suosittelee haalareihin vyötä. Niiden avulla ne eivät roiku puolessa sääressä, kun baarissa soi parhaat biisit ja tanssilattialla on hullu meno. HAMKO-vyö on erinomainen valinta tähän hommaan!
 3. Haalarit ovat opiskelijan edustusvaate
  Haalareissa edustat omaa korkeakouluasi, joten muistetaan olla ihmisiksi, vaikka hauskaa pidetäänkin.
 4. Logo näkyville
  Haalareita käyttäessä, kun hihat ovat solmittuna, oman korkeakoulusi logon tulisi näkyä selkäpuolella.
 5. Ompele merkkisi
  Ja ne ommellaan omin käsin. Vaikka houkuttaa oikaista, ei liimata, ommella ompelukoneella tai laiteta omaa äitiä ompelemaan. Ompelutyylejä on yhtä monta, kuin on haalarien omistajiakin ja tyyli onkin vapaa. Pääasiahan on, että merkki pysyy kiinni vielä monta vuotta. Ompelulanka ja pieni terävä neula ovat tähän hommaan kaikkein parhaita. Karhulanka tai tuplalanka takaavat kestävimmän lopputuloksen. Liimaaminen ei ole yksi näistä kestävistä kiinnitystavoista, merkit rispaantuvat irti alta aikayksikön. Merkkien liimaaminen sitä paitsi kankeuttaa haalarikangasta vielä entisestään ja kukapa siitä tykkäisi. Kankeutta voi myös ehkäistä ottamalla merkeistä taustakankaan pois.
 6. Sponsorit saavat näkyä
  Merkkejä ei vielä ensimmäisenä vuotena ommella sponsorien päälle. Nämä yritykset ja toimijat ovat auttaneet osaltaan juuri sinunkin haalarisi hankintaa, joten anna heille mahdollisuus näkyä!
 7. Haalarimerkkejä voi ansaita ja ostaa
  Haalarimerkkejä saat mm. tapahtumista, yrityksiltä ja ravintoloista, ostamalla HAMKOlta, yhdistyksiltä tai vaikka monista verkkokaupoista. Kurkkaa esim. haalarimerkitverkosta.fi. Jos tarvitset apua haalarimerkkien ompelemiseen tai kaikki ommeltavat merkit uupuvat vielä, tule mukaan erilaisiin merkkien ompeluiltoihin!
 8. Anna luovuuden kukkia koristelussa
  Haalareihin saa (ja kuuluu) kiinnittää kaikenmoisia erilaisia rimpsuja. Näistä esimerkkeinä helmikorut, lei-nauhat, avainkaulanauhat ja erilaiset rasti- ja staffipassit, joita voit saada erilaisista tapahtumista. Vain luovuus on rajana. Haalarien vyö- sekä vasaralenkkeihin saa niin paljon kiinni tavaraa, että kannattaa varoa, ettei ala pian kuulostamaan elävältä helistimeltä.
 9. Hihaetiketti
  Ole kiva kanssajuhlija, ethän unohdu vessakoppiin sitomaan hihoja ja kasvata jonoja. Kopin ulkopuolelta löydät myös peilit, joten hihojen solmiminen on mukavampaa.
 10. Lahkeen- ja hihanvaihto
  Voit nähdä, että osa opiskelijoista liikkuu erivärisen hihan tai lahkeen kanssa. Lahkeen vaihto tarkoittaa parisuhdetta ja hihaa vaihdetaan ystävän kanssa. Ole luova ja vaihtelemaan!

Nyt siis haalarit hienoiksi ja menoksi!


Jaa artikkeli somessa

Liity jäseneksi!

Hei HAMKin opiskelija, liity oman opiskelijakuntasi jäseneksi! HAMKO on just sun edunvalvoja – ja jäsenyytesi merkki on virallinen opiskelijakortti tuhansine opiskelijaetuineen ympäri Suomen.

Liity jäseneksi Uusi jäsenyys