Hyppää sisältöön

Jutan vuosi edustajiston puheenjohtajana

Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan edustajiston 2023 puheenjohtaja Jutta Pantsu kertoo kokemuksistaan puheenjohtajavuodesta.

Vuosi edustajiston puheenjohtajana on antanut elämääni sisältöä laajemmin kuin osasin arvata. Tärkeintä antia ei suinkaan ole ollut kokouskäytäntöjen ja järjestötyöskentelyn rakenteista oppiminen, vaan sosiaalisen itsevarmuuden kasvu ja vaikuttavuuden tunne.

Olen aina tuntenut kiinnostusta yhteisiin asioihin vaikuttamiseen ja epäoikeudenmukaisuuden vähentämiseen. Edustajistossa olin jo 2022, osan vuodesta myös varapuheenjohtajana. Tuntui luonnolliselta hakea edustajistoon jatkokaudelle ja myös jonkinlaiseen vastuutoimeen. Vuosi sitten syksyllä tiesin kuitenkin, että tuleva opiskeluvuosi olisi rankka ja työntäyteinen, joten ensisijainen ajatukseni oli hakea varapuheenjohtajan paikkaa.

Järjestäytymiskokouksessa kuitenkin totesin haluavani ehdolle puheenjohtajaksi ja äänestyksessä tulinkin valituksi. Tuntui hienolta saada luottamuksenosoitus edustajiston jäseniltä, mutta toki myös vähän jännitti, mitä tuleva kausi tuo tullessaan.

Uuden opettelua

Puheenjohtajuuskauteni alkoi vahvasti erilaisilla perehdytyksillä ja koulutuksilla, sekä verkostoitumistapahtumilla, joita järjestivät niin HAMKO kuin Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry. Alkoi muodostua selkeämpi kuva siitä, millainen on opiskelijakuntien organisaatiorakenne. Miten paljon Suomessa onkaan opiskelijakuntia ja kuinka samojen asioiden äärellä kaikki toimimme. Yksi mahtavimmista asioista kauden aikana on ollut tutustua muiden opiskelijakuntien toimijoihin ja tavata muita edustajiston puheenjohtajistoja.

Haluun ja tarpeeseen edistää oikeudenmukaisuutta liittyy oleellisena oppiminen. Opiskelijakuntatoiminnassa olen saanut opetalla kokouskäytäntöjä, järjestötoimintaa ja opiskelijakunta- ja korkeakoulukentän toimintaa, budjetteineen, toimintasuunnitelmineen ja lausuntokierroksineen.

Lisäksi olen oppinut vaikuttamisesta, politiikasta, viestinnästä, edunvalvonnasta, julkisen liikenteen toimintaperiaatteista, maantieteestä, puoluepolitiikasta, valtion tason päätöksenteosta ja vielä monesta muusta.

Ihmisiin tutustumisen rikkaus

Puheenjohtaja ei koskaan ole mitään ilman muuta porukkaa. Edustajistossa on lisäkseni varapuheenjohtaja ja 19 edustajaa. Vuosi on lyhyt aika tutustua kaikkiin syvällisesti, mutta on ollut aidosti innostavaa tutustua kaikkiin kauden 2023 edustajiston jäseniin.
Seitsemästä HAMKin kampuksesta meitä oli tällä kaudella viideltä, mikä luo monipuolisen edustuksen niin koulutuksiin kuin maantieteellisiin sijainteihin.

Puheenjohtajuudessa yksi mahtavimmista jutuista onkin juuri se, kun onnistuu innostamaan toisia tai saamaan heistä esille sen mahtavan tiedon, taidon ja potentiaalin, jota ihmisissä on. Meillä on ollut kokouksissa innostuneita keskusteluita ja on hienoa nähdä ihmisten silmissä se pilke, joka kertoo halusta vaikuttaa.

Edustajiston jäsenten lisäksi valtavan suuri yhteistyö on tehty opiskelijakunnan työntekijöiden kanssa. Voi olla kiitollinen siitä, että HAMKOlla on neljä työntekijää, jotka tekevät täysipäiväisesti töitä meidän opiskelijoiden hyväksi ja luottamustoimijoiden avuksi.

Kuulostaa kliseiseltä kertoa, että olen saanut tutustua upeisiin ja keskenään hyvin erilaisiinkin ihmisiin, mutta se on totta. On mahtavaa huomata, kuinka keskenään erilaisista taustoista tulevat, poliittisilta kannoiltaan erilaiset tai eri aloilla opiskelevat voivatkin olla niin samoilla linjoilla joistain asioista. Opiskelijoiden hyvinvoinnin tavoittelu ja ylläpito yhdistävät meitä kaikkia erilaisuuksista huolimatta.

Se on opiskelijakuntatoiminnassa kenties hienointa, että voi kokea olevansa merkityksellinen osa yhteisöä, turvassa ihmisten keskellä ja silti yksilö, jonka mielipiteitä muut ovat valmiita kuulemaan. Tällaista avointa ja moninaista keskustelua olen harvoin muualla kohdannut.

”Se on opiskelijakuntatoiminnassa kenties hienointa, että voi kokea olevansa merkityksellinen osa yhteisöä, turvassa ihmisten keskellä ja silti yksilö, jonka mielipiteitä muut ovat valmiita kuulemaan.”

Kehittyminen sosiaalisena ja toiminnallisena ihmisenä

Suurinta antia on ollut oman toiminnallisen itseluottamuksen kehittyminen, uskon sen kantavan pitkälle tulevaisuuteen. Rohkeus tarttua tilanteisiin, avata suu ja puolustaa omaa ja yhteisön näkemystä on kasvanut. Luotan nyt itseeni ammattikorkeakoulukentän ja ylipäänsä opiskelijakentän arvokkaana jäsenenä paljon vahvemmin kuin ennen puheenjohtajuusvuottani.

Vuoden aikana oppimastani tulee varmasti olemaan minulle ja yhteisöilleni hyötyä myös tulevaisuudessa. Olen myös saanut huomata aiemmista elämänkokemuksista ja luottamustoimista olevan todellista hyötyä.

Vaikka itsestä moni asia saattaa tuntua ”vain pieneltä”, saattaa se lopulta olla aika suurikin juttu. Kuluneen puheenjohtajuuskauteni aikana olen ennen muuta oppinut uskomaan entistä paremmin siihen, että ihminen on hyvä, ihmiset haluavat auttaa ja ihmiset suhtautuvat toisiin ensisijaisesti positiivisesti.

Vuodessa ehtii vähän, mutta kuitenkin paljon -ajatuksia ajankäytöstä

Vuosi sitten mietin, pystynkö suoriutumaan luottamustehtävästäni koulutöiden ja palkkatöiden ohessa ja kannattaako siis lainkaan lähteä puheenjohtajakilpaan. Ajatuksissani oli, ettei mitään kannata tehdä puolivillaisesti. Nyt voin todeta, että pystyin ja puolivillaisuus on ankea termi, jota parempi on ”sopivasti”. Olen tehnyt vuoden aikana välillä enemmän ja välillä vähemmän, oman jaksamiseni mukaan, ja se on riittänyt. Näinkin voi luottamustoimijan vuosi mennä.

Liian usein kuulee kiireestä ja uupumuksestakin, mutta on mahdollista toimia luottamustoimijana myös omasta jaksamisesta huolehtien ja ilman, että täytyy tuntea laiminlyöneensä muita.

Aina on tehtävää, enemmän tilaisuuksia, mahdollisuuksia kehittää ja laajentaa toimintaa. Kestävä kehittyminen, oppiminen ja laajentuminen ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Kestävyys tarkoittaa pitkäjänteisyyttä, kokeiluja, oppimista ja jatkuvuutta. HAMKOlla on pitkät ja vahvat juuret ja vakaa talous, meillä on hyviksi havaittuja toimintatapoja, joiden tukemina on mahdollista kokeilla uutta ja kohdata epäonnistumiset ja onnistumiset.

Vuosi luottamustoimessa on lyhyt aika ja jatkuvuus on uusien kokeilujen elinehto. Meillä yhden luottamustoimijan lyhyt vuosi ei kuitenkaan estä pitkäjänteistä työtä ja kokeilujen jatkamista ja kehittämistä. Yksi luottamustoimintaan käytetty vuosi antaa varmasti monin verroin takaisin, ainakin itselle, toivottavasti myös yhteisölle.

Sinulla on mahdollisuus muuttaa asioita

Vaikka järjestötoiminnassa saattaa välillä tuntua siltä, että maailmassa on liikaa asioita, joilla tarvitsisi tehdä jotain ja joskus asioiden paino voi tuntua liian raskaalta, kannattaa muistaa, että maailma ei ole koskaan valmis, onneksi. Ylä-asteen biologian opettajani Pöyhönen toisti usein sanontaa ”mikään ei ole niin pysyvää kuin muutos”. Tuolloin kyllästyin sanontaan, mutta se on totta ja siihen sisältyy lohtu. Onneksi aina on lisää opittavaa, lisää tehtävää, uusia ihmisiä tutustuttavina, uusia opiskelijoita hakemassa luottamustoimiin ja tuomassa toimintaan uusia tuulia!

Puheenjohtajuusvuoden aikana olen saanut ajaa omalle yhteisölleni tärkeitä asioita niin oppilaitoksen, opiskelijakunnan kuin valtakunnallisen opiskelijaliikkeen osalta. Olen saanut tuntea olevani hyödyksi.

Kannustankin juuri sinua lähtemään rohkeasti opiskelijakuntatoimintaan mukaan, hakemaan edustajistoon ja toimimaan luottamustoimijana. Kokemuksellasi, näkemykselläsi ja olemisellasi on merkitystä ja valta muuttaa asioita paremmiksi!


Jaa artikkeli somessa

Liity jäseneksi!

Hei HAMKin opiskelija, liity oman opiskelijakuntasi jäseneksi! HAMKO on just sun edunvalvoja – ja jäsenyytesi merkki on virallinen opiskelijakortti tuhansine opiskelijaetuineen ympäri Suomen.

Liity jäseneksi Uusi jäsenyys