On taas aika valita opiskelijakunta HAMKOn edustajisto vuodelle 2023. Kaikki alkaa ehdolle asettautumisesta ja jokainen opiskelijakunnan jäsen voi asettua ehdolle tuleviin vaaleihin. Mikä se edustajisto sitten on ja mitä siellä tehdään? Tämän blogitekstin lukemalla saat toivottavasti vastauksen näihin ja muihin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin.
Mikä ihmeen edustajisto?
Aloitetaan alusta – jokaisessa ammattikorkeakoulussa on lain mukaan oltava opiskelijakunta ja meillä HAMKissa on opiskelijakunta eli tuttavallisemmin opku, joka tunnetaan nimellä HAMKO. Opiskelijakunnan tärkein tehtävä on opiskelijoiden edunvalvonta. Opiskelijakunnan toimintaa ohjaa 21-henkinen edustajisto, joka valitaan vuosittain jäsenvaaleilla sekä edustajiston nimittämä 8-henkinen hallitus. Opiskelijakunnan toiminnasta siis päättävät ja toimintaa tekevät opiskelijat itse! Opiskelijoiden tukena tässä toiminnassa ovat opiskelijakunnan asiantuntijat ja tekemällä oppii nopeasti.
Mitä edustajisto tekee?
Aivan kuten Suomen tasavallan eduskunta käyttää ylintä päätäntävaltaa päätöksenteossa, näin tekee myös opiskelijakunnan edustajisto. Edustajisto mm. hyväksyy hallituksen valmistelemat asiakirjat, päättää toimintasuunnitelmasta sekä budjetista. Edustajiston järjestäytymiskokouksessa valitaan sekä puheenjohtaja että varapuheenjohtaja johtamaan edustajiston työskentelyä. Tämän lisäksi edustajisto valitsee hallituksen puheenjohtajiston sekä jäsenet. Yksi edustajiston tehtävistä onkin hallituksen valvominen ja hallitus on enemmänkin toteuttamassa asioita.
Tänä vuonna edustajisto on esimerkiksi valinnut joukostaan edustajan HAMKin tutkintolautakuntaan ja hyväksynyt hallituksen esittelemän toimintasuunnitelman sekä talousarvion. Lähtemällä mukaan edustajistoon järjestötoiminta tulee tutuksi ja saat laajennettua verkostoa, plussana kaikki ne upeat tyypit, joihin tutustut vuoden aikana.
Kuinka usein edustajisto kokoontuu?
Edustajistolla on kolme sääntömääräistä kokousta toimikautensa aikana – järjestäytymiskokous vaalien jälkeen, kevätkokous sekä syyskokous. Tämän lisäksi kokoustetaan tarvittaessa. Vuoden 2022 edustajistolla kokousten yhteenlaskettu lukumäärä taitaa olla vuoden lopussa kuusi tai seitsemän. Kokoukset ovat normaalisti kampuksella pidettäviä, mutta myös etäyhteyksiä on hyödynnetty.
Tarvitaanko jotain erityisiä taitoja?
Tarvitaanko edustajistoon ehdolle lähdettäessä erikoistaitoja? Voidaan luvata, että kärrynpyörää tai muita sirkustemppuja ei tarvitse osata. Riittää kun Office 365-alusta on tuttu ja viestintä sähköpostilla, WhatsAppilla sekä Teamsin välityksellä sujuu. Samoin toivottavaa on kiinnostus opiskelijoiden ja opiskelijakunnan asioiden edistämiseen. Edustajiston virallinen työskentelykieli on suomi, mutta tänä vuonna sekä edustajistossa että hallituksessa työskentelyä on avustettu myös englanniksi.
Vaaliliitot ja -renkaat
Onko teitä useampia ehdokkuudesta kiinnostuneita? Kannattaa harkita vaaliliiton perustamista ja edistää yhdessä teille tärkeitä asioita. Vaaliliitto on useamman kuin yhden ehdokkaan muodostama ryhmä, jonka saadut äänet lasketaan ehdokkaiden hyväksi. Ehdokkaita yhdessä vaaliliitossa voi olla maksimissaan edustajiston paikkojen verran eli tässä tapauksessa 21.
Kiinnostuitko?
Lisätietoja vaaleista löydät HAMKOn nettisivuilta tästä linkistä. Tältä Vaalit sivustolta löydät myös edustajistovaaleja ohjaavan vaaliohjesäännön, jossa monet asiat on avattu tätä blogia perusteellisemmin.
Ehdolleasettuminen tapahtuu HAMKOn sivujen kautta ja sinne pääset klikkaamalla tästä. Mikäli sinulla herää lisää kysymyksiä, tarvitset apua ehdolleasettumisessa tai vaaliliiton perustamisessa, ota rohkeasti yhteyttä HAMKOn toimijoihin.
Yhteenvetona vielä – edustajisto on paikka, jossa opit uutta, verkostoidut muiden samanhenkisten opiskelijoiden kanssa ja pääset vaikuttamaan oman korkeakoulusi toimintaan. Tervetuloa ehdolle Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan edustajistoon!