Hyppää sisältöön

Yhdessä tekemisen taika: Edustajiston ja hallituksen yhteistyö

Opiskelijakunnassa toimii kaksi erilaista toimielintä, edustajisto sekä hallitus. Edustajistossa 21 henkilöä käyttää ylintä päätäntävaltaa, ja hallituksessa ~8 henkeä hoitavat jokapäiväisiä asioita, tekevät vaikuttamistyötä sekä järjestävät erilaisia tapahtumia. Edustajisto sekä hallitus valitaan vuosittain, kalenterivuodeksi. Edustajisto nimittää hallituksen ja hallituksen tehtävä onkin panna toimeen edustajiston päätökset.

Yksinkertaistettuna, edustajisto päättää toiminnan raameista, kuten budjetista ja toimintasuunnitelmasta. Hallitus puolestaan toteuttaa työntekijöiden kanssa toimintasuunnitelmaa ja tekee päätöksiä, jotka tukevat ja edistävät sen toteuttamista.

Aktiivinen vuoropuhelu tuo uusia näkökulmia ja huolellisuutta

Edustajisto ja hallitus käyvät aktiivista vuoropuhelua opiskelijakunnan asioista. Tämä näkyy mm. siten. että hallitus on kutsuttuna jokaiseen edustajiston kokoukseen puhe- ja läsnäolo-oikeudella. Hallituksen puheenjohtaja tuo jokaiseen edustajiston kokoukseen hallituksen kuulumiset, ja sen lisäksi käydään läpi esimerkiksi talousseurantaa. Edustajisto saa tiedokseen myös muistiot hallituksen kokouksista.

Edustajisto tuo myös uusia näkökulmia hallituksen työskentelyyn. Parhaimmillaan aktiivinen yhteistyö mahdollistaa sen, että edustajisto saa hyvät taustatiedot tekemiään päätöksiä tukemaan, ja hallitus voi hyvin mielin esitellä tekemiään asioita edustajiston kokouksessa.

”On tärkeää, että edustajisto saa käsityksen siitä mihin hallituksen työpanos käytetään. Hallitus on tervetullut osallistumaan edustajiston kokouksiin kuulemaan edustajiston keskustelua ja osallistumaan siihen”, kertoo Jutta Pantsu. Jutta toimii tänä vuonna edustajiston puheenjohtajana.

”Se, että edustajisto päättää viime kädessä isoista linjoista ja saa kyseenalaistaa hallituksen toimia, tuo lisää huolellisuutta hallituksen työskentelyyn”, hallituksen puheenjohtaja Aino Kouri kertoo.

Yhdessä enemmän

Vastavuoroisesti edustajisto on läsnä hallituksen kokouksissa. Edustajiston puheenjohtajistolla on puhe- ja läsnäolo-oikeus hallituksen kokouksiin, ja he ovat mukana myös hallituksen keskusteluryhmissä.

”Yhteistyö hallituksen kanssa on näyttänyt, miten aktiivinen tämän vuoden hallitusporukka on ja kuinka paljon se tekee töitä opiskelijakunnan toimintojen eteen. Hallitus tekee kyllä todella monipuolisesti erilaisia asioita ja on ollut loistava mahdollisuus päästä seuraamaan päätöksentekoa ja osallistumaan keskusteluun. On ollut mahtavaa tutustua fiksuihin ja hauskoihin tyyppeihin, joita tuskin olisin tavannutkaan ilman edustajiston jäsenyyttä ja puheenjohtajuutta”, Jutta iloitsee.

”Edustajiston aktiivisuus on kiinni edustajistosta itsestään. Jo nyt tehdään paljon töitä yhdessä hallituksen kanssa, mutta mitä aktiivisempia me edustajistossa ollaan, sitä laajempaa yhteistyötä voidaan hallituksen kanssa saada aikaan,” hän jatkaa.

Yhteistyö ei rajoitu ainoastaan puheenjohtajistoon, vaan edustajiston jäsenenäkin on mahdollisuus päästä monenlaiseen mukaan. Opiskelijakunnalle tulee usein haastattelupyyntöjä tai osallistumiskutsuja ja näitä välitetään edustajistollekin. Edustajiston jäseniä on ollut myös mukana kampuskierroksilla ja osallistumassa tapahtumien järjestämiseen.

Edustajiston jäsenenäkin on mahdollisuus osallistua

Hallituksen kanssa yhteistyötä tehdessä saattaa innostua tekemään enemmänkin. Näin kävi Siljalle, joka on tänä vuonna hallituksessa.

”HAMKOssa olen istunut sekä edustajistossa että hallituksessa. Edustajiston jäseneksi hain ensimmäisenä opiskeluvuotenani, silloin vielä ihan tietämättömänä miten opiskelijakunta toimii ja mitä kaikkea sen sisällä on mahdollista päästä tekemään. Olin edustajistossa vuoden 2021, ja koin saavani hyvät valmiudet järjestötoimintaan sen kautta. Edarissa tutustuu muihin opiskelijoihin eri kampuksilta, eri opiskelualoilta ja eri vuosikursseilta.”

”Edustajiston jäsenenä voi päästä monenlaiseen mukaan. Vaikkapa osallistumaan opiskelijakunnan järjestämien tapahtumien tekemiseen tai vaikka olemaan apuna viestintähommissa. Kaikelle ollaan avoimia ja uusia yhteistyöideoita otetaan avosylin vastaan. Oma aktiivisuus ja mielenkiinnon kohteet vaikuttavat tähän paljon. Itse päädyin edustajiston kautta auttamaan viime vuoden hallitusta HAMKOn vuosijuhlien järjestämisessä. Se oli hieno kokemus! Edustajiston ja paikallisyhdistystaustani kautta lopulta hurahdin järjestötoimintaan ja hain vielä opiskelijakunnan hallitukseenkin”, kertoo Silja.

Haku edustajistoon on avoinna, ja hakea voi 16.10. klo 12:00 asti. Sinun ei tarvitse olla supersankari tai -osaaja, mukaan ovat tervetulleet kaikkien alojen opiskelijat, ihan kaikilta kampuksilta.

”Voin kokemuksen syvällä rintaäänellä sanoa, että tekemällä oppii – ja järjestöhommissa, jos jossain pääsee tekemään, vaikka ja mitä! Lähde siis ehdolle, jos on pienintäkään kiinnostuksen hiventä toimintaa kohtaan. Et tuu katumaan päätöstäsi, se voi poikia vielä paljon mahdollisuuksia oman osaamisen ja kokemuksen kartuttamisessa”, kannustaa Silja.


Jaa artikkeli somessa

Liity jäseneksi!

Hei HAMKin opiskelija, liity oman opiskelijakuntasi jäseneksi! HAMKO on just sun edunvalvoja – ja jäsenyytesi merkki on virallinen opiskelijakortti tuhansine opiskelijaetuineen ympäri Suomen.

Liity jäseneksi Uusi jäsenyys