Hyppää sisältöön

Kaikki mitä sinun tulee tietää vuosijuhlista

Opiskelijakunta HAMKOn vuosijuhlat järjestetään joka viides vuosi ja sattuneista syistä viime vuoden juhlahumu siirrettiin tämän vuoden joulukuulle. Onko lippu hommattu vuosijuhlille? Mietityttääkö mitä laittaa päälle taikka miten toimia juhlissa? Olet oikeassa paikassa, tämä kirjoitus tutustuttaa sinut vuosijuhlien saloihin. Tänä vuonna juhlimme 10.12., lue täältä lisää juhlasta.

Mitkä ihmeen vuosijuhlat?

Vuosijuhlat eli tuttavallisemmin vujut ovat opiskelijakunnan järjestämät juhlat, joissa juhlistetaan opiskelijakunnan vanhenemista, ikään kuin opiskelijakunnan syntymäpäivät siis. Paikalle kokoontuvat niin opiskelijakunnan jäsenet, toimijat kuin yhteistyökumppanitkin ja juhla on tavallisesti illallisjuhla.

Illallisjuhlan aikana tarjoillaan kolmen ruokalajin illallinen ja sen lomassa kuullaan kiitospuheita sekä erilaisia lauluja. Sanat lauluihin sekä illan ohjelma ruokalistan lisäksi on nähtävissä illalliskortista omalla paikalla, jonne pöytäkartta opastaa.

Mitä puen päälle – miehet?

Vuosijuhlilla pukukoodina on tumma puku sekä akateemiset kunniamerkit. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Miehillä tumma puku tarkoittaa mustaa tai muuta tummansävyistä pukua, joka normaalisti pitää sisällään valkoisen kauluspaidan sekä hillityn väriset asusteet. Kengiksi on hyvä valita mustat nahkakengät. Mahdolliset akateemiset kunniamerkit (sekä nauhat että merkit) kuuluvat myös asuun. Miehillä nauha laskeutuu oikealta olkapäältä alas vasemmalle ja nauhoista arvokkainta kannetaan ylimpänä. Mikäli omaat kunniamerkkejä, tarkistathan niiden kanto-ohjeen myöntäneen tahon ohjesäännöstä. Kunniamerkkien kanssa ei käytetä frakin taskuliinaa.

Mitä puen päälle – naiset?

Perinteisesti tumma puku tarkoittaa naisilla juhlavasta kankaasta valmistettua iltapukua. Vuosijuhlilla naisilla puvun tulisi olla täyspitkä ilta- tai juhlapuku. Pääruokaan saakka tulisi myös hartioiden olla peitettynä esimerkiksi hartiahuivilla. Asun viimeistely pienellä, olkahihnattomalla käsilaukulla sekä koruilla. Kokonaisuuden tulisi olla juhlava sekä arvokas. Naisilla kunniamerkeiksi laskettavat nauhat asetellaan ruusukkeeksi puvun vasempaan rintamukseen, kuitenkin varoen koskettamasta paljasta ihoa tai siististi laskeutumaan vasemmalta oikealle. Ja kunniamerkkien kanssa sama ohjeistus, kuin miehilläkin, tarkasta kanto-ohje myöntäneen tahon ohjesäännöstä. Mikäli naisen hiukset ovat yli olkapäiden tulisi niiden olla siististi kiinni laitettuina.

Yleinen vuosijuhlaetiketti

On kohteliasta saapua juhliin ajoissa, mikäli se vain on mahdollista. Herrasmies auttaa daaminsa päällysvaatteet vaatesäilytykseen ja huolehtii ovien avaamisesta. Syöminen ja juominen tulisi jättää minimiin tai kokonaan väliin esitysten sekä puheiden ajaksi, kunnioitetaan näin esiintyjiä. Mikäli sinun on poistuttava juhlasalista kesken kaiken, tulee se tehdä mahdollisimman huomaamattomasti ja sopivassa tilanteessa. Seremoniamestari pitää kyllä huolen, että illallisen aikana pidetään taukoja.

Juhlaillallisen aikana

Pöytäkartta tosiaan opastaa juhlijat omalle paikalleen pöytiin ja juhlavieraat odottavat seisten, kunnes koko pöytäseurue on paikalla ennen kuin istuutuvat. Tätä ennen onkin ajankuluksi kohteliasta esittäytyä pöytänaapureille. Illalliskortti ohjaa mukavasti läpi illallisen.

Kun ruoka tarjoillaan, on kohteliasta odottaa, kunnes koko pöytäseurue on saanut annoksen eteensä ennen aloittamista. Maljoja kohotettaessa nostetaan lasi olkapäiden korkeudelle ja malja kohotetaan ensin oikealla puolella istuvalle henkilölle, sitten vasemmalla ja vielä vastapäätä istuvalle. Avec toimii peilikuvana eli ensin vasemmalle, sitten oikealle ja lopuksi vastapäätä.

Iskikö paniikki? Ei hätää, terve maalaisjärki toimii tilanteessa kuin tilanteessa. Muistisääntönä on hyvä pitää seuraavat – kunnioitetaan esiintyjää pitämällä omat keskustelut minimissä sen aikaa, ei poistuta juhlasalista ilman pakottavaa syytä ja silloinkin tehdään se huomaamattomasti ja paluu juhlasaliin samalla tavalla, mikäli ohjelma on vielä kesken.

Juhlaillallisen aikana on tapana myös laulaa yhdessä ja sanat löytyvätkin illalliskortin yhteydestä erillisestä lauluvihosta. Laulumestari aloittaa yhteiset laulut ja on toivottaa, että juhlavieraat yhtyvät näihin. Laulumestarille voi ja saa esittää laulutoiveita illan aikana.

Kaiken kiteytys

Vuosijuhla on arvokas akateeminen illallisjuhla, jossa kiitetään ja juhlistetaan jäsenistöä, toimijoita sekä yhteistyökumppaneita. Pukukoodi on tumma puku, mutta oma persoona saa näkyä. Etikettivirheistä ei huomauteta toisille ja maalaisjärjellä pärjää vallan mainiosti. Kaverilta saa kysyä, jos jokin mietityttää ja tärkeintä on pitää hauska ilta juhlavissa puitteissa.


Jaa artikkeli somessa

Liity jäseneksi!

Hei HAMKin opiskelija, liity oman opiskelijakuntasi jäseneksi! HAMKO on just sun edunvalvoja – ja jäsenyytesi merkki on virallinen opiskelijakortti tuhansine opiskelijaetuineen ympäri Suomen.

Liity jäseneksi Uusi jäsenyys