Hyppää sisältöön

Mitä ja miksi YTHS:lle maksetaan?

Maksuista on varmaan jokainen jo kuullut, mutta avataanpa hieman mistä tässä palvelussa maksetaan.

Kaikki kulut eivät tule opiskelijoille, vaan valtio maksaa palvelusta 77 % ja opiskelijoilta kerättävä veroluonteinen maksu kattaa 23 %.

Miksi kaikkien pitää maksaa terveydenhoitomaksu?

Palvelu rakennetaan kaikkien opiskelijoiden tarpeisiin. Ei olisi tasavertaista tehdä terveyspalveluja vain osalle opiskelijoista. Monella myös elämäntilanne saattaa muuttua merkittävästi opintojen aikana, ja tarve päästä palvelun pariin voi syntyä nopeasti. Palvelua on vaikeaa saada nopeasti, mikäli tarvitsevien määrä nousisi ennalta-arvaamattomasti. Mikäli järjestelmä toimisi vakuutusmaisesti, ensin pitäisi tehdä hakemus palvelun pariin pääsemisestä ja vuosimaksu opiskelijaa kohti olisi suuri.

Vaikka et juuri tällä hetkellä tarvitsisi palvelua, olet palvelun parissa jo valmiiksi, mikäli tarve syntyy äkkiä. Eikä sinun tarvitse käydä läpi raskasta hakemusprosessia tai maksaa omavastuuosuuksia.

Usea ajattelee, ettei tarvitse YTHS:ää kun on työterveydenhuollon piirissä. Kannattaa huomioida, että työterveyshuolto hoitaa työkykyä ja eivät ole velvoitettuja hoitamaan vammoja, rasituksia tai kuormitusta, mikä johtuu opiskelusta tai opiskeluympäristöstä. YTHS auttaa tällä osa-alueella, ja on erikoistunut eri opiskelualojen erityispiirteisiin ja kuormittavuuteen. YTHS palvelee kaikkia korkeakouluopiskelijoita tasavertaisesti, riippumatta elämäntilanteesta.

Mistä terveydenhoitomaksu koostuu?

Aikaisemmassa blogipostauksessamme kerroimme, mitä henkilökohtaisia palveluja voi saada YTHS:ltä. YTHS tekee myös työtä, joka auttaa ihan jokaista opiskelijaa, vaikka ei käyttäisi henkilökohtaista palvelua.

YTHS tekee merkittävää terveydenedistämistyötä valtakunnallisesti sekä korkeakoulujen sisällä. YTHS on tuottamassa mm. valtakunnallista Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimusta (KOTT). Tutkimuksesta saadaan kattavaa ja säännöllistä tietoa opiskelijoiden hyvinvoinnista. Vastaavaa tietoa ei muista tutkimuksista saa ja samalla arvioidaan opiskelijoiden terveyttä ja hyvinvointia suhteessa opiskelukykyyn. Lisäksi YTHS tekee säännöllisiä opiskeluympäristön tarkastuksia ja tuottaa terveyttä edistävää viestintää.

Kaikki tämä maksaa vuosimaksun verran. Kuukaudessa maksat siis vähemmän kuin yleisimmistä suoratoistopalveluista. Käyntikohtaisia maksuja ei ole.

Maksun suorittaminen

Ohjeet terveydenhoitomaksuun suorittamiseen sekä linkki löytyy Kelan sivuilta. Mene maksupalvelulinkkiin ja kirjaudu verkkopankkitunnuksillasi. Maksupalvelu ohjaa sinua vaihe vaiheelta, ja auttaa maksun suorittamisessa.

Jos et voi käyttää Kelan asiointipalvelua esimerkiksi siksi, ettei sinulla ole suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksia, maksa maksu Kelalle tilisiirtona.

Käytä seuraavia maksuyhteystietoja:

  • Tilinumero (IBAN): FI06 5000 0120 4657 77
  • BIC-tunniste: OKOYFIHH  
  • maksun saaja: Kela

Jos maksat ulkomailta, käytä seuraavia pankkiyhteystietoja:

  • OP Corporate Bank plc, Gebhardinaukio 1, 00510 Helsinki, Finland
  • Käytä IBAN-tilinumeroa ja BIC-tunnistetta

Kirjoita maksun viestikenttään seuraavat tiedot:

  • opiskelijan nimi
  • opiskelijan henkilötunnus tai syntymäaika
  • teksti OTH
  • mitä lukukautta tai lukukausia maksu koskee eli kevät 2021syksy 2021 tai kevät ja syksy 2021
  • oppilaitoksen nimi

Jaa artikkeli somessa

Liity jäseneksi!

Hei HAMKin opiskelija, liity oman opiskelijakuntasi jäseneksi! HAMKO on just sun edunvalvoja – ja jäsenyytesi merkki on virallinen opiskelijakortti tuhansine opiskelijaetuineen ympäri Suomen.

Liity jäseneksi Uusi jäsenyys