Edustajiston puheenjohtaja Heli Kultalahti kertoo kokemuksistaan edustajistossa toimimisesta.
Lue lisää edustajistohausta täältä.
Hain edustajistoon, kun olin juuri aloittanut opinnot ja halusin tietää mitä kaikkea ympärilläni tapahtuu ja kuka tekee korkeakoulussa opiskeluihin vaikuttavia päätöksiä. Halusin tietää, miten pystyn itse vaikuttamaan niihin minuakin koskeviin päätöksiin.
Edustajisto ja HAMKOn hallitus päättää monista meitä kaikkia opiskelijoita koskevista asioista ja valitsee edustajia toimielimiin, missä tehdään myös pienemmän tason päätöksiä laajempien päätösten lisäksi. Halusin osaltani antaa oman panokseni tähän kaikkeen, ja vaikuttaa omiin ja sitä kautta myös luokkalaisten ja muiden opiskelijoiden asioihin. Olen kokenut, että edustajisto on aivan loistava väline siihen.
Edustajistossa pääsee vaikuttamaan isoihinkin asioihin, joiden vaikutukset näkee omassa korkeakouluyhteisössä yllättävänkin äkkiä. Esimerkiksi syyskokouksessa, kun edustajisto päättää opiskelijakunnan toimintasuunnitelman ja talousarvion seuraavalle vuodelle, siellä pääsee vaikuttamaan asioihin, joiden vaikutukset näkyvät lähitulevaisuudessa.
Edustajiston puheenjohtajisto tekee tiivistä yhteistyötä hallituksen ja HAMKOn työntekijöiden kanssa ja sitä kautta olemme edustajiston varapuheenjohtajan Annin kanssa päässeet vaikuttamaan myös pieniin arkisiin käytännön asioihin, mitä opiskelijakunta meidän kaikkien eteen tekee. Edustajisto valitsee puheenjohtajiston keskuudestaan, joten tälläkin päätöksellä pääsee vaikuttamaan opiskelijakunnan toimintaan.
Edustajistossa ja opiskelijakunnassa toimiminen on opettanut todella paljon työelämässä konkreettisella tasolla hyödynnettäviä taitoja. Esimerkiksi päätöksentekoprosessi – ihan sama kuinka suurella mittakaavalla siitä organisaatiossa puhutaan, niin se on tuntunut jotenkin helpolta, loogiselta ja tutulta. Tiedän millä tasolla ja mihin asioihin voin ja mihin kannattaa lähteä vaikuttamaan. Tiedän mitä pitää tehdä, että saan oman ääneni kuuluviin.
Ehkä tärkeimpiä taitoja mitä edustajistossa ja opiskelijakunnassa oppii on sosiaaliset taidot ja verkostojen tärkeys. Oppii ymmärtämään eriäviä näkemyksiä ja ymmärtämään erilaisilla taustoilla olevia ihmisiä. Oppii argumentoimaan, miettimään, pohtimaan, keskustelemaan ja soveltamaan osaamaansa asiaa. Sekä oppii miettimään mitä kaikkea tästä voidaan saada irti, kun ollaan niin eri mieltä asioista ja saamaan hyviä päätöksiä kuitenkin aikaan, jotka auttaa meitä kaikkia opiskelijoita tässä korkeakouluyhteisössä.
Näin neljännellä toimikaudellani voi kertoa, että järjestötoiminta, ja HAMKOn toiminta opettaa älyttömän paljon ja suosittelen lämpimästi lähtemään mukaan. Ota rohkeasti yhteyttä meihin, jos vähänkään kiinnostaa tai mietityttää. Tässä voi oppia kaikkea hauskaa!
Edustajistossa ja opiskelijakunnassa toimiminen on opettanut todella paljon työelämässä konkreettisella tasolla hyödynnettäviä taitoja
-Heli Kultalahti