Hyppää sisältöön

Mitä sinun tarvitsee tietää kuntavaaleista

Olet varmaan kuullut että kuntavaalit ovat tulossa? Tässä ovat HAMKOn kokoamat nopeat tärpit siihen kuinka pääset käyttämään äänioikeuttasi.

Mitkä kuntavaalit?

Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kuntien valtuustoihin. Kuntavaalit toimitetaan joka neljäs vuosi huhtikuun kolmantena sunnuntaina. Vuoden 2021 kuntavaaleja ei kuitenkaan koronavirustilanteen vuoksi toimiteta huhtikuussa, vaan 13.6.

Mistä löydän itselleni sopivan ehdokkaan?

Eri mediat kuten vaikkapa YLE on rakentanut kuntavaalikoneen, jonka avulla voit etsiä omia mielipiteitäsi ja arvojasi vastaavan ehdokkaan. Vaalikoneessa vastaat erilaisiin kysymyksiin mielipidejanalla ja lopuksi kone näyttää sinulle sellaiset ehdokkaat omalta äänestysalueeltasi, jotka ovat olleet kanssasi eniten samaa mieltä. Vaalikoneiden lisäksi on erilaisia ehdokastenttejä ennen vaaleja.

Miten suhteellinen vaalitapa toimii?

Kuntavaalit on henkilö- ja puoluevaalin yhdistelmä, jossa yhdellä numerolla äänestetään sekä henkilöä että puoluetta. Äänien laskemisessa käytetään suhteellista vaalitapaa eli d’Hondt’in menetelmää.

  1. Ensiksi lasketaan kunkin puolueen vaalipiirissä saama kokonaisäänimäärä, jonka jälkeen laitetaan kunkin puolueen ehdokkaat järjestykseen äänimäärien perusteella.
  2. Tämän jälkeen lasketaan kullekin ehdokkaalle vertaisluku siten, että puolueen eniten ääniä saanut ehdokas saa vertausluvukseen koko äänimäärän.
  3. Toiseksi eniten ääniä saanut saa puolet äänimäärästä, kolmanneksi tullut kolmanneksen jne.
  4. Tämän jälkeen vaalipiirin kaikki ehdokkaat asetetaan vertauslukujen mukaiseen järjestykseen.
  5. Valituksi tulee niin monta suurimman vertausluvun ehdokasta kuin vaalipiiristä valitaan edustajia.

Missä voin äänestää?

Vaalipäivänä saat äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja sinulle postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin. Äänestyspaikat ovat avoinna klo 9–20. Voit myös äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Ennakkoäänestys aloitetaan 11. päivänä ennen vaalipäivää ja lopetetaan kotimaassa 5. päivänä ennen vaalipäivää ja ulkomailla 8. päivänä ennen vaalipäivää.

Mitä tarvitsen mukaan äänestykseen?

Ota mukaasi äänestyspaikalle henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti taikka vastaava kuvallinen asiakirja. Jos sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavaa maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Sitä hakiessasi tarvitset kaksi enintään kuusi kuukautta vanhaa passikuvaa.

Äänestäminen

Kun olet päässyt vaalipäivänä äänestyspaikalle, esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle. Hän etsii nimesi vaaliluettelosta ja antaa sinulle äänestyslipun. Vaalivirkailija myös merkitsee vaaliluetteloon, että olet äänestänyt.

  • Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin.
    • Kopissa on kynä ja kopin seinällä olevasta ehdokaslistojen yhdistelmästä voit tarkistaa ehdokkaasi numeron.
  • Merkitse kynällä äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. 
    • Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta! 
  • Merkittyäsi numeron äänestyslippuun taita se siten, että numero jää taitoksen sisäpuolelle eikä näy ulospäin. 
  • Mene taitetun äänestyslipun kanssa vaaliuurnasta huolehtivan vaalivirkailijan luo. Hän leimaa äänestyslippusi.
  • Tämän jälkeen pudotat leimatun äänestyslipun vaaliuurnaan, jonka jälkeen voit poistua äänestyspaikalta.

Parempi opiskelijakaupunki tehdään yhdessä, joten äänelläsi on väliä!


Jaa artikkeli somessa

Liity jäseneksi!

Hei HAMKin opiskelija, liity oman opiskelijakuntasi jäseneksi! HAMKO on just sun edunvalvoja – ja jäsenyytesi merkki on virallinen opiskelijakortti tuhansine opiskelijaetuineen ympäri Suomen.

Liity jäseneksi Uusi jäsenyys