Hyppää sisältöön

Millaista on ollut HAMKOn hallituksen puheenjohtajana?

HAMKOn edustajiston järjestäytymiskokous lähestyy, ja samalla myös HAMKOn hallituksen muodostaminen vuodelle 2024 on ajankohtaista. HAMKOn hallitus sekä puheenjohtajisto valitaan edustajiston järjestäytymiskokouksessa 20.11.2023.

Hallitusblogisarjassa hallituslaiset pääsevät ääneen, ja kertovat kokemuksiaan, miksi heidän mielestään on ollut kannattavaa lähteä mukaan opiskelijakunnan hallitukseen.

Ensimmäisessä hallitusblogissa HAMKOn tämän vuoden (2023) hallituksen puheenjohtaja Aino kertoo siitä, millaista on olla opiskelijakunnan puheenjohtaja!

Kuka olet ja missä opiskelet?

Olen Aino Kouri ja toimin tällä hetkellä HAMKOn hallituksen puheenjohtajana. Opiskelen puutarhatalouden hortonomiksi Lepaan kampuksella.

Miten päädyit HAMKOn hallitukseen tai sen puheenjohtajaksi?

Hain ensin edustajiston jäseneksi kaudelle 2021, kun Lepaan oppilaskunnan (LOK) silloinen puheenjohtaja sitä minulle suositteli. HAMKOn hallitus valitaan joka vuosi edustajiston järjestäytymiskokouksessa, ja saman kokouksen takarivistä minua kysyttiin ehdolle hallitukseen.

Toimin HAMKOn hallituksessa ensin jäsenenä kaudella 2021, ja saman kauden loppupuolella minusta tuli hallituksen varapuheenjohtaja. Kausille 2022 sekä 2023 olen ollut ehdolla suoraan hallituksen puheenjohtajaksi.

Oliko järjestötoiminta ihan uusi juttu, vai oliko sinulla aikaisempaa kokemusta?

Järjestö- ja hallitustoiminta taitaa olla mulla verenperintönä, sillä meillä on perheessä aina oltu aktiivisesti mukana erilaisissa luottamustoimissa. Opiskeluaikanani olen HAMKOssa toimimisen lisäksi ollut Lepaan oppilaskunnan hallituksessa kolme kautta erilaisissa rooleissa, sekä toiminut tuutorina kolmena vuotena.

Tarvitseeko puheenjohtajalla olla aikaisempaa kokemusta opiskelijajärjestössä toimimisesta? Mitä puheenjohtajan pitää osata jo etukäteen?

Vaikka mulla onkin taustaa muusta yhdistystoiminnasta, en koe, että se olisi välttämätöntä henkilölle, joka haluaa toimia opiskelijakunnassa puheenjohtaja. Tärkeintä on halu oppia uutta ja ennen kaikkea paloa AMK-opiskelijoiden edun ajamiseen. Aikaisempaa kokemusta tärkeämpiä ovat siis syyt sille, miksi puheenjohtajuus kiinnostaa, sekä mahdollisuus sitoutua toimintaan koko kauden ajalle.

Etukäteen osattavista asioista nostaisin esiin kielitaidon. Puheenjohtajan on osattava sujuvasti suomen kieltä, ja englannin kielen hallitseminen helpottaa myös arkista kanssakäymistä opiskelijoiden kanssa. Hallinnollisesta sanastosta sen sijaan ei tarvitse stressata kummankaan kielen kanssa – sanastot tulevat tutuksi niin perehdytyksissä kuin vuoden varrellakin.

Miksi juuri hallituksen puheenjohtaja on se rooli, mikä sinua kiinnosti?

Puheenjohtajuus alkoi kiinnostaa toimiessani hallituksen varapuheenjohtajana. Minua kiinnosti oppia lisää opiskelijakunnan toiminnasta sekä esimerkiksi poliittisesta vaikuttamisesta opiskelijakentällä. Koulutukseni tähtää esihenkilötehtäviin, ja luonnollisesti se onkin rooli, joka minua kiinnostaa ja tuntuu omalta.

Mulla on myös taustaa kilpaurheilusta, joten kiinnostun haasteista ja mahdollisuuksista kehittää itseäni.

Hallituksen puheenjohtaja toimii opiskelijakunnassa työnantajan edustajana, ja toivonkin työskenteleväni esihenkilötehtävissä tulevaisuudessa.

Mitä kaikkea HAMKOn hallituksen puheenjohtaja tehtäviin kuuluu?

Sähköpostin ja erilaisten yhteydenottojen sekä kokousten parissa kuluu paljon aikaa. Perusarkeen kuuluvat erilaiset kokoukset, niiden valmisteleminen sekä niissä puheen johtaminen. Puheenjohtaja osallistuu opiskelijakunnan jokapäiväiseen arkeen enemmän kuin hallituksen jäsen, ja moni asia tapahtuukin toimistoaikojen sisällä.

Arkisemman ja rutiininomaisemman toiminnan lisäksi hallituksen puheenjohtaja edustaa opiskelijoita mediassa ja tapahtumissa erilaisten kannanottojen sekä puheiden kautta.

Puheenjohtajalla on usein myös jokin toinen vastuualue, jota hän hoitaa yleisen johtamisen lisäksi. Tällä kaudella vastuullani ovat olleet kumppaniyhdistys-yhteistyö sekä kansainvälisyys. Kumppaniyhdistyksillä tarkoitetaan HAMKissa toimivit opiskelijayhdistyksiä. Vastuualueiden parissa pääsee siis puuhaamaan samalla tavalla kuin hallituksen muutkin jäsenet. Ja koska hallitustyöskentely on tiimityötä, pääsee myös puheenjohtaja osallistumaan laajasti kaikkeen opiskelijakunnan tekemiseen.

Kuvakokokoelma, jossa kuvia Ainosta tapahtumissa
Puheenjohtaja pääsee toimimaan myös hallituslaisten vastuualueilla, kuten olemalla mukana tapahtumien järjestämisessä.

Hallituksen puheenjohtaja johtaa ja auttaa hallitusta myös kokousten ulkopuolella. Yhdessä varapuheenjohtajan kanssa seurataan mm. tehtävien jakaantumista, jaksamista ja aikataulussa pysymistä

Puheenjohtajana pääsee pitämään myös kehitys- ja palkkiokeskusteluja hallituksen kanssa säännöllisesti.

Hallituksen jäsenen roolista puheenjohtajan rooli eroaa myös siinä, että puheenjohtaja reissaa vuodessa enemmän. Erilaisia koulutus- ja vaikuttamistapahtumia pääsee kiertämään ympäri Suomen, ja osa näistä tapahtumista on juuri puheenjohtajille tarkoitettuja. Moni juna-asema onkin kerennyt tulla tutuksi näiden vuosien aikana. Olen vieraillut yli kymmenellä AMK-kampuksella ympäri Suomen – aina Helsingistä Rovaniemelle ja Seinäjoelta Lahteen. Myös HAMKin eri kampusten välillä pääsee kulkemaan oikeastaan niin paljon kuin haluaa.

Mikä on siisteintä, mitä olet päässyt hallituksen puheenjohtajana tekemään?

Siisteintä tässä koko hommassa on (vähän ehkä kliseisesti) kaikki yhdessä tekeminen ja yhteisen tekemisen saavutukset. Toisaalta se on ehkä ihan loogistakin – opiskelijakunta ei ole yhtä kuin sen hallituksen puheenjohtaja, vaan puheenjohtaja edustaa toimiessaan HAMKOa ja kaikkia HAMKin opiskelijoita.

Opiskelijavaikuttamisen voima on näkynyt minulle konkreettisesti monesti – oli kyse sitten vaikka isosta liittokokouksesta tai vaikka puheesta koko HAMKin henkilökunnalle. On ollut upeaa huomata, kuinka suuri vaikutus oikein valituilla sanoilla tai yhteisten neuvotteluiden jälkeisellä äänestyksellä on ollut.

Itsestään ja omasta kehityksestään saa olla myös ylpeä. Kun lokakuussa 2020 seison edustajiston järjestäytymiskokouksessa hallitustentissä, jännitti minua pelkkä edustajiston edessä seisominen niin paljon, että hikoilin kädet aivan läpimäriksi. Nyt, muutama vuosi tuon tilanteen jälkeen, olen pitänyt monia puheita satapäisillekin yleisöille ja pitänyt erilaisia koulutustyöpajoja kymmenille ihmisille.

Jännitän toki esiintymistä edelleen, mutta kerta kerralta esiintymisjännitystä oppii hallitsemaan paremmin ja paremmin. Ja siihen hommaan puheenjohtaja saa onneksi harjoitusta jatkuvasti. Kun ennen ehkä kammoksuin edes ajatusta mikrofoniin puhumisesta, nykyään se on jo innostavaa.

Kolme kuvaa, joissa Aino pitämässä puheita tai työpajoja
Puheenjohtajana pääsee kehittämään esiintymistaitoja, kun pitää työpajoja ja puheita erilaisissa tilaisuuksissa. Aino ennen työpajaa tuutorikoulutuksessa sekä pitämässä puheita HAMKOn vuosijuhlassa ja vappuna.

Onko vielä jotain, mitä haluaisit sanoa HAMKOn hallituksen puheenjohtajaksi haluavalle?

Suosittelen keskittymään yhteen hallituspestiin kerrallaan. Monella aktiivisella tyypillä tuppaa olemaan useita hallituspestejä päällekkäin – itsekin toimin ensimmäisen puheenjohtajakauteni aikana samaan aikaan toisessakin puheenjohtajan pestissä.

Vaikka monta titteliä tuntuisikin hienolta tai syksyllä hallituspaikkoja jaettaessa ajattelee hanskaavansa monta pestiä samaan aikaan, en suosittele päällekkäisiä luottamustoimia kellekään. Omasta hyvinvoinnista pitää pitää huolta. Ei ole kenenkään edun mukaista, jos polttaa itsensä loppuun luottamustoimijana ollessaan.

Niin hyvin kuin tiedän oman ”kotiyhdistyksen” toiminnan olevan monelle todella sydämen asia, vie varsinkin puheenjohtajuus paljon aikaa ja voimia. Hyvällä järjestelyllä useamman luottamustoimen voi saada hetken pelaamaan aika kivuttomastikin, mutta meillä kaikilla on rajallinen määrä tunteja vuorokaudessa.

Ja vaikka me luottamustoimintaa elävät ja hengittävät tyypit nautitaan siitä, että saamme tehdä edunvalvontaa aamusta iltaan, on ihan tervettä tehdä elämässään muutakin. Ja jos kiirehtii vain kokouksesta toiseen, jää monta tärkeää keskustelua käymättä, saattaa erkaantua opiskelijayhteisöstään ja sitä kautta ei enää ehkä pysykään kartalla siitä, mitä asioita pitäisikään ajaa eteenpäin.

Loppukaneettina haluan todeta, että HAMKOn hallituksen puheenjohtajana toimiminen on yksi hienoimmista kokemuksista, mitä opiskeluaikanani olen saanut kokea. Helppoa se ei aina ole ollut, mutta todellakin kaiken arvoista. Jos homma kiinnostaa, voin täydellä sydämellä suositella pestiin hakemista. Asioiden kanssa ei tarvitse olla yksin, eikä kukaan ole valmis puheenjohtaja ensimmäistä kauttaan aloittaessa. Valmiiksi ei tarvitse myöskään tulla – tärkeintä on se, että haluaa viedä opiskelijoiden asioita eteenpäin.


Jaa artikkeli somessa

Liity jäseneksi!

Hei HAMKin opiskelija, liity oman opiskelijakuntasi jäseneksi! HAMKO on just sun edunvalvoja – ja jäsenyytesi merkki on virallinen opiskelijakortti tuhansine opiskelijaetuineen ympäri Suomen.

Liity jäseneksi Uusi jäsenyys