Hyppää sisältöön

Kevytyrittäjyydestä on monia hyötyjä tulevaisuuteen

Yhteistyössä OP Etelä-Hämeen kanssa.

Miltä kuulostaisi jo opintojen aikana kerryttää työkokemusta, saada ansioluetteloon näyttöjä omasta osaamisesta ja tienata lisätienestejä? Yksi tähän sopiva vaihtoehto on kevytyrittäjyys! Liikeideat voivat periaatteessa olla mitä vain, aina käsitöistä esimerkiksi nettisivujen tekemiseen. Tässä vieraskynäblogissa OP Etelä-Hämeen yrityspalveluiden asiakkuusasiantuntija Juuso Laaksosen kertoo vinkkinsä kevytyrittäjyyden aloittamiseen.

Kevytyrittäjyyteen voi ryhtyä kuka vain

Kevytyrittäjyyttä kannattaa kokeilla, koska se on erittäin vaivaton tapa testata oman liikeidean toimivuutta ja yrittäjyyttä. Kevytyrittäjänä voit myydä esimerkiksi omaa harrastus- tai erityistaito-osaamistasi. Kevytyrittäjyyden mahtavuus on se, että siihen voi ryhtyä kuka vain ja se sopii niin opiskelun sekä normipalkkatöidenkin ohelle.

Kevytyrittäjyys tarkoittaa käytännössä laskutuspalvelun käyttöä. OP Kevytyrittäjänä voit myydä palveluita ja tuotteitasi yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Palvelun kautta saat itsellesi Y-tunnuksen ja sen myötä myös yrittäjälle kuuluvat verohyödyt. Lasku työstä lähetetään laskutuspalvelulla asiakkaalle, joka maksaa sen laskutuspalvelulle. Sen jälkeen laskutuspalvelu maksaa rahat kevytyrittäjän tilille.

Liikeidea saattaa löytyä oman alan opinnoista

Isoin hyöty kevytyrittäjyydestä on, että opiskelijana pystyt keskittymään pelkästään palvelun tai tuotteen tuottamiseen. Paperihommiin ei mene ylimääräistä aikaa!

Kevytyrittäjyys mahdollistaa myös oman osaamisen kehittämisen. Tulevaisuuden työelämään siirtymistä helpottaa huomattavasti, jos pystyt työnhaussa näyttämään omaa osaamistasi konkreettisen toiminnan kautta. Jos vielä myymäsi palvelu tai tuote liittyy opiskelemaasi alaan, saat todella tärkeää kokemusta ja oppia työelämään käytännön tasolla. Opintojen aikana kannattaakin pohtia, voisiko työelämäprojektien kautta löytyä oman mielenkiinnon kohde, jota voisi myydä palveluna. Esimerkiksi verkkosivujen tekeminen tai markkinointiopintoja suorittavalle sisällöntuotanto yhdistyksille tai yrityksille siirtyisivät suoraan ansioluetteloon osaamisen näyttönä.

Kevytyrittäjyyttä on sovellettu esimerkiksi tubettajana yhteistyökumppanien laskuttamiseen. Mahdollisuuksia liikeidealle on monia!

Palvelut on suunniteltu helposti käytettäviksi

Kevytyrittäjyyden aloittaminen on äärimmäisen helppoa, esimerkiksi Pivon ylläpitämässä OP Kevytyrittäjä palvelussa sovellus hoitaa kaiken puolestasi. Järjestelmä tekee automaattisesti yrityksesi yhdenkertaisen kirjanpidon ja lähettää sen suoraan verottajalle. Palvelu sisältää mm. Y-tunnuksen perustamisen ja käytössäsi on jatkuva chat-mahdollisuus, josta saa apua palvelun käyttöön liittyvissä asioissa.

Kuluja kevytyrittäjä-palvelun käytössä ei juurikaan ole. OP Kevytyrittäjä-palvelun käyttö on maksutonta, ainoastaan laskutuksesta veloitetaan 5 prosentin palvelumaksu. Uutena mahdollisuutena järjestelmää pystyy käyttämään myös ilman Y-tunnusta. Y-tunnukseton käyttö sopii satunnaisiin, yksittäisten laskujen lähettämiseen.

Yrittäjyys voi tuntua myös helpolta

Yrittäjyyteen ryhtyminen voi hirvittää monia, jos tietoa ja taitoa paperitöihin liittyen ei ole. Kevytyrittäjyys murtaa käsitystä esimerkiksi siitä, että laskuttaminen on vaikeaa ja monimutkaista. Ainakin OP Kevytyrittäjyys -palvelu on niin selkeä, että varmasti sitä käyttävä osaa merkata kaikki tarvittavat tiedot oikein. Varsinkin jos tuntuu, ettei opintojen ohella ylimääräistä aikaa löydy perehtymään ja etsimään tietoa yrittäjyyteen liittyen, helpottaa palvelun käyttö yrittäjänä toimimista. Kevytyrittäjyyden avulla yrittäjyys voi tuntua myös helpolta!

Kevytyrittäjyyttä harkitessa on kuitenkin myös muistettava, että Kela tulkitsee kevytyrittäjyydenkin yrittäjyydeksi, joten sillä saadut tuotot saattavat vaikuttaa tukiin. Tämän lisäksi, jos tietää tarvitsevansa starttirahaa, ennen kevytyrittäjä-palvelun käytön aloittamista sen saaminen kannattaa selvittää TE-toimistolta.

Yrittäjä ei jää yksin

Yksinkertaisuudessaan kevytyrittäjä-palveluun kirjaudutaan omalla sähköpostilla ja saat y-tunnuksen. Omaan pankkiin on kuitenkin aina hyvä olla yhteydessä ja varmistaa, tarvitaanko palvelun rinnalle jotakin pankkipalveluita. Esimerkiksi meidän OP:n asiakkaat tarvitsevat vielä yritystilin ja siihen liitetyt peruspalvelut. Pankin kautta käy myös ilmi, jos tarvitset YEL-vakuutuksia. Muista, että pankin yrityspalveluista saa aina apua yrittäjyyden aloittamiseen!

OP Etelä-Hämeen yrityspalveluiden lisäksi alueella on aloittelevalle yrittäjälle paljon apua tarjolla. Kannattaa hyödyntää esimerkiksi PARKKI Business Parkissa Hämeenlinnassa toimivan Hämeen Uusyrityskeskuksen yrittäjävalmennukset, jossa voi käydä missä tahansa yrityksen tilanteessa juttelemassa.
Meille yrityspalveluihin voi aina varata ajan tai vaikka tulla kysymään infosta vapaita aikoja, jos kevytyrittäjyyden aloittamiseen liittyy kysymyksiä!

Lue opiskelijoiden kokemuksia OP Kevytyrittäjä -palvelun käytöstä osoitteessa: https://op-kevytyrittaja.fi/opiskelijalle.


Jaa artikkeli somessa

Liity jäseneksi!

Hei HAMKin opiskelija, liity oman opiskelijakuntasi jäseneksi! HAMKO on just sun edunvalvoja – ja jäsenyytesi merkki on virallinen opiskelijakortti tuhansine opiskelijaetuineen ympäri Suomen.

Liity jäseneksi Uusi jäsenyys