Hyppää sisältöön

Kestävä opintojen alku

HAMKOn hallituksen varapuheenjohtaja Meeri Järvellä on hallitustyössä vastuualueena Kestävä opiskelijakunta. Meeri kokosi viisi vinkkiä, miten sinä voit vaikuttaa kestävyyteen opiskelijana!

Noniin, nyt on uusi moduuli polkaistu taas kunnolla käyntiin ja opiskeluarki alkaa olla tuttua. Arki rutinoituu, eikä enää mieti niin tarkkaan päätöksiä mitä joka päivä tekee. Tässä teille kuitenkin muistutus siitä, että arjessa tehtyjä valintoja kannattaa joskus jäädä pohtimaan. Sillä sellainen pieni asia minkä tekee joka päivä, on jo vuoden jälkeen tehty yli 300 kertaa. Niin monella kerralla on jo merkitystä.

Tässä olisikin siis muutama vinkki, miten huomioida kestävyys arjessa opiskelijana:

1. Vanhasta uutta – kauniit ja hauskat koulutarvikkeet

Opiskelu on huomattavasti miellyttävämpää, kun sinulla on tarvittavat materiaalit sekä välineet. Vielä kivempaa se on silloin, jos nämä välineet tuovat sinulle iloa. Kaupasta saa ostettua vaikka mitä, mutta itse tai kaverin tuunaamassa jutussa on sitä jotakin.

Asiat jäävät ehkä paremmin mieleen, jos ne kirjoittaa ylös. Pengo siis kaapin pohjalta joku vanha tyhjäksi jäänyt vihko ja koristele oman tyylisi mukaiseksi esimerkiksi lehdistä leikkaamalla, itse piirtämällä, kuvia tulostamalla tai miten ikinä keksitkään.

Kyniäkin tarvitaan aina. Niitä myös saa todella monesta paikasta ilmaiseksi, esimerkiksi ständeiltä ja tapahtumista. Tutki siis laatikoiden pohjat ja kokoa itsellesi kasa erilaisia kyniä.
Jos sinulta löytyy paljon vihkoja, joissa on vain muutama sivu tyhjänä, revi ne irti ja koosta kaikkien vihkojen tyhjistä sivuista uusi vihko. Sivut voi laittaa yhteen esimerkiksi langalla tai niiteillä. Tähänkin voit koristella upean kannen.

Moni meistä on varmasti keräillyt tarroja nuorempana, mutta nyt ne lojuvat kaapin pohjalla. Otetaan siis kaikista upeimmat tarrat käyttöön ja niillä voi koristella esimerkiksi läppärin kannen uniikiksi.

Meeri askartelee pöydän ääressä ja koristelee vihkoa.
Kuka sanoi, että muistiinpanovälineiden pitää olla tylsiä?

2. Muista tauot

Opiskelu sujuu paljon paremmin, kun sitä muistaa tauottaa. Lähde siis pienelle kävelylle tauoilla tai pyörittele hieman hartioita tehtävien välissä. Myös päiväunet ovat loistava tauko idea. Tätä en kuitenkaan suosittele luennoilla 😀

Vapaapäivien pitäminen on myös todella tärkeää. Kun saat tehtyä itsellesi mukavia ja palauttavia asioita, on opintojen pariin palaaminenkin helpompaa. Varaa itsellesi kalenterista päiviä, jotka pidät vapaana. Parasta niissä on se, ettet koskaan tiedä mitä ne päivät tuovat tullessaan. Tee sitä, mikä silloin hyvältä tuntuu.

3. Kimppakyydit ja kävely

Suosi kampukselle kulkemisessa julkista liikennettä tai kimppakyytejä. Kaverin kanssa matkaaminen on kiva tapa aloittaa tai päättää koulupäivä. Silloin saa puhuttua kaikesta muusta, kuin koulusta ja samalla voi saada vertaistukea itseään mietityttäviin pulmiin.

Myös kävely tai pyöräily kampukselle on loistava vaihtoehto. Liikkuminen ennen pitkää koulupäivää tuo lisää vireyttä ja näin jaksat kuunnella paremmin tunneilla. Päivän päätteeksi se on taas hyvä hetki nollata ajatukset ennen vapaa-ajan alkamista. Samalla pääsee nauttimaan luonnosta ja ehkä poikkeamaan reitiltään johonkin jännittävään.

4. Ruokailulla on vaikutusta

Koulupäivät voivat olla hyvinkin pitkiä. Pidä siis aina mukana pientä välipalaa, jotta sen voi napata, kun nälkä yllättää. Tämä auttaa keskittymiskyvyn ylläpitämiseen ja omaan hyvinvointiin. Hyviä välipaloja kouluun on muun muassa välipalapatukat, rusinat ja pähkinät sekä smoothiet.

Mieti myös valintojasi koulun ruokalassa. Suosi lähellä tuotettua, kasviperäistä sekä hävikkiruokaa. Jos et ole kasvissyöjä, mieti voisitko yhtenä päivänä viikossa silti syödä kasvisruokaa. Kokeile myös rohkeasti uusia ruokia, sillä saatat yllättyä positiivisesti.

Yksi hyvä vinkki on myös käydä ostamassa ruokailun jälkeen jäänyttä ruokaa itselleen kotiin. Näin vähennät hävikkiä, säästät aikaa ruoanlaitosta sekä saat halvalla kotiin ruoan.

5. Auta kaveria ja muista lainaaminen

Auta kaveria aina kun voit. Sinulle pieneltä tuntuva teko voi pelastaa jonkun koko päivän. Tarjoa siis apuasi, mutta muista myös ottaa sitä vastaan, kun joku sitä sinulle tarjoaa. Kaveria voi auttaa esimerkiksi tehtävän teossa, tavaroiden kantamisessa tai antamalla jonkun vinkin, minkä olet itse kokenut hyväksi.
Haalarimerkkejä jaetaan monessa paikassa, eikä kaikki niistä pääse haalareihin. Jos siis sinulla lojuu käyttämättömiä haalarimerkkejä, niin roskiin heittämisen sijaan käy niillä kavereiden kanssa vaihtokauppaa. Näin saat itsellesi ehkä sopivampia merkkejä ja samalla kaverisi tulee iloiseksi.

Kaikkea ei tarvitse ostaa omaksi, joskus lainaaminen riittää. Kysy siis kavereilta lainaksi tai käy katsomassa kirjastosta, jos sieltä löytyisi. Tiesitkö että julkisista kirjastoista voit saada liikuntavälineitä lainattua ilmaiseksi? Yksi vaihtoehto on myös ostaa kimpassa isommalla porukalla jokin asia, jos sitä ei jatkuvasti itse tarvitse. Kirpputorit ovat myös hyvä paikka etsiä, jos jotakin täytyy ostaa itselleen.

Näinkin yksinkertaisilla asioilla voit edistää kestävyttä omassa arjessasi. Muista tehdä opiskeluhetkistä hauskoja. 😊


Jaa artikkeli somessa

Liity jäseneksi!

Hei HAMKin opiskelija, liity oman opiskelijakuntasi jäseneksi! HAMKO on just sun edunvalvoja – ja jäsenyytesi merkki on virallinen opiskelijakortti tuhansine opiskelijaetuineen ympäri Suomen.

Liity jäseneksi Uusi jäsenyys