Valtaosa korkeakouluopiskelijoista HAMKissa on jo siirtymässä poikkeuskevään jälkeen kesän viettoon, mutta usealle se ei kuitenkaan ole lomaa. Opintoja suoritetaan aktiivisesti myös kesäisin ja yksi vakiosuosikki kesän opinnoista on amk-tutkintoon kuuluvan työharjoittelun suorittaminen. Harjoittelussa mennään oman opiskelualan yrityksiin ja organisaatioihin kehittämään tulevan ammatin vaatimia taitoja sekä opettelemaan työelämän vaatimuksia.
Harjoittelu on opiskelijan näkökulmasta loistava ikkuna tarkastella ja kehittää omaa osaamista. Hyvästä harjoittelusta jää käteen kehityskohteita ja ideoita, miten omaa osaamista voisi edelleen kehittää tai suunnata. Onnistuneen harjoittelujakson jälkeen on myös mahdollista saada ”jalkaa oven väliin” eli mahdollisesti päästä esimerkiksi keikkalaiseksi kyseiseen paikkaan.
Harjoittelujaksolla on suuri rooli opiskelijan ammatillisen identiteetin kasvussa ja oman paikkansa löytämisessä siinä ammatissa, johon hän opiskelee. Kasvu ei tapahdu toki aina vain yhteen suuntaan. Harjoittelupaikan ja opiskelijan välinen vuorovaikutteinen suhde voikin olla yritykselle tuhannen taalan paikka kehittää myös itseään. Opiskelijat tuovat tuulahduksen uutta ja edustavat omalta osaltaan alan tulevaisuutta. Uusia toimintatapoja ja menetelmiä voi hyvinkin oppia myös opiskelijoilta ja monissa harjoittelupaikoissa halutaankin kuulla opiskelijoiden näkemyksiä ja mielipiteitä.
Opiskelijat ovat kuitenkin vasta oppimassa harjoittelussa, ja heiltä ei voi olettaa samanlaista osaamista ja suorittamista kuin kokeneilta alan ammattilaisilta. Opiskelijat kaipaavat tukea ja ohjausta, jotka harjoittelupaikan tulee taata. Siksi on tärkeää saada juuri sinulle nimetty ohjaaja, joka huolehtii sinun perehdyttämisestäsi ja oppimisestasi koko harjoittelusi ajan. Harjoittelua varten on asetettu tavoitteita ja jotta niihin päästään, tulee riittävästä ohjauksesta ja tuesta harjoittelun aikana huolehtia.
Kannustamme ottamaan opiskelijat avoimesti vastaan työporukoihin ja työpaikoille, osaksi työyhteisöä. Harjoittelussa tapahtuvalle syrjinnälle on nollatoleranssi ja ongelmatapauksissa on hyvä ottaa yhteyttä kouluun. Pidetään huolta, että opiskelijat saavat riittävän määrän tukea ja ohjausta myös näin poikkeusaikoina.