Hyppää sisältöön

Kaikki mitä sinun pitää tietää alue- ja kuntavaaleista

Aluevaalit ja kuntavaalit järjestetään samanaikaisesti huhtikuussa 2025. Äänestämällä vaikutat siihen, ketkä päättävät tärkeistä, jokaisen arkea koskevista asioista seuraavat neljä vuotta. Ennakkoäänestys Suomessa järjestetään 2.–8.4.2025 ja ulkomailla 2.–5.4.2025. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13.4.2025.

Mitä kunnanvaltuustot tekevät?

Kunnanvaltuusto tekee tärkeät päätökset siitä, miten kotikuntasi toimii! Kunnanvaltuutetut päättävät muun muassa seuraavista asioista:

✅ Koulutuksesta – esim. koulujen rahoitus, oppilashuolto ja nuorisotyö
✅ Joukkoliikenteestä – miten julkinen liikenne toimii
✅ Asumiseen ja kaavoitukseen liittyvistä päätöksistä – opiskelija-asuminen, uudet rakennukset, puistot
✅ Vapaa-ajasta ja kulttuurista – kirjastot, liikuntapalvelut, tapahtumat
✅ HAMKin alueella kunnanvaltuustot päättävät ketkä edustavat kuntaa tai kaupunkia HAMKin hallituksessa.

Jokainen tulevissa vaaleissa valittava kunnan- tai kaupunginvaltuutettu vaikuttaa siis suoraan siihen, millaisessa kunnassa tai kaupungissa elät.

Mitä aluevaltuustot tekevät?

Aluevaltuustot päättävät hyvinvointialueista ja ne tekevät suuria päätöksiä meidän kaikkien arkeen vaikuttavista palveluista! Aluevaltuutetut päättävät muun muassa seuraavista asioista:

🔹 Sosiaali- ja terveyspalvelut, eli terveysasemat, hammashoito, mielenterveyspalvelut, neuvolat
🔹 Pelastustoimi, eli palo- ja pelastuspalvelut
🔹 Päivystys ja erikoissairaanhoito – miten sairaalat ja päivystykset toimivat

Seuraavaksi mietit varmaan, miten tämä koskee sinua, koska opiskelijathan ovat YTHS:n piirissä. YTHS hoitaa opiskelijoiden perusterveydenhuollon – mielenterveys, yleisterveys, suunterveys ja opiskeluyhteistyö. Hyvinvointialue puolestaan vastaa kiireellisestä hoidosta, päivystyksestä ja erikoissairaanhoidosta. Myös neuvolat ja pelastustoimi kuuluvat hyvinvointialueiden vastuulle.

Ketkä opiskelijat saavat äänestää? Ja missä?

Olet äänioikeutettu kunta- ja aluevaaleissa, jos olet Suomen, muun EU-jäsenvaltion, Islannin tai Norjan kansalainen, sinulla on vakituinen kotipaikkakunta Suomessa ja olet täyttänyt 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä 13.4.2025. Äänestät sen kunnan ja hyvinvointialueen ehdokkaista, joissa olet ollut kirjoilla 21.2.2025.

Jos et ole Suomen kansalainen, voit äänestää, jos kotikuntasi on ollut yhtäjaksoisesti Suomessa yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta ennen 21.2.2025.

Jos asut Helsingissä, äänestät vain kuntavaaleissa, sillä aluevaaleja ei järjestetä Helsingin kaupungissa. Siellä sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisestä vastaa kaupunki itse. Aluevaaleja ei toimiteta myöskään Ahvenanmaan maakunnassa.

Ehdottomasti kannattaa äänestää molemmissa vaaleissa, mutta on myös sallittua äänestää vain toisessa vaalissa.

Miten voit selvittää, ketä äänestää?

Oikean ehdokkaan valinta voi tuntua vaikealta, mutta tässä muutama vinkki helpottamaan päätöksentekoa!

🔍 Käytä vaalikonetta – testaa, mitkä ehdokkaat vastaavat eniten omia arvojasi. Vaalikoneita löydät monien medioiden sivuilta (esimerkiksi Yle, MTV ja Helsingin Sanomat), mutta myös esimerkiksi Nuorisoala ry on julkaissut oman Nuorten vaalikoneen.
🗣 Tarkista ehdokkaiden mielipiteet – käy läpi puolueiden vaaliteemat ja ehdokkaiden lupaukset. Monet ehdokkaat esimerkiksi jakavat ahkerasti sosiaalisessa mediassa omia ajatuksiaan.
💬 Kysy ja keskustele – ehdokkaat kampanjoivat aktiivisesti, kysy heidän mielipiteitään suoraan vaalitoreilla tai sosiaalisessa mediassa!

Muista, että jokainen ääni on tärkeä!

Miksi sinunkin kannattaa äänestää?

Edellisissä kuntavaaleissa kunnanvaltuutettujen keski-ikä oli valintahetkellä 50,8 vuotta. Nuorten, alle 30-vuotiaiden, osuus kunnanvaltuutetuista oli vain 5,6 prosenttia. Ensimmäisissä aluevaaleissa aluevaltuutettujen keski-ikä oli 51,1 vuotta.

Valtuustoihin tarvitaan nuorempiakin edustajia, jotta nuorten ja opiskelijoiden ajankohtaiset tarpeet tulevat huomioiduksi kunnan päätöksissä. Äänestämällä huolehdit, että valtuustoon valitaan edustajia, joita kiinnostaa opiskelijoiden ja nuorten asiat ja heidän tarpeensa tulevat huomioiduksi päätöksenteossa kunnissa ja hyvinvointialueilla!

Äänioikeus on ns. luovuttamaton oikeus. Sinulla on henkilökohtainen oikeus vaikuttaa ja kukaan ei voi äänestää puolestasi.

Miten äänestäminen tapahtuu?

Voit äänestää joko varsinaisena vaalipäivänä 13.4.2025 tai ennakkoon. Äänestys tapahtuu kummassakin samalla tavalla, suurin ero on siinä, että varsinaisena vaalipäivänä voit äänestää sinulle osoitetussa paikassa. Tämä paikka on merkitty sinulle postitse saapuneeseen äänioikeusilmoitukseen.

Ennakkoäänestyksessä voit äänestää missä päin Suomea, myös muuallakin kuin omalla asuinpaikkakunnallasi. Jos et äänestä kotipaikkakunnallasi, muista ottaa huolella ehdokkaasi numero ylös, sillä vaalipaikalla on ainoastaan sen paikkakunnan ehdokkaiden lista.

Ennakkoäänestäminen

Äänestysaika ennakkoäänestyksessä on 2.–8.4.2025. Katso ennakkoäänestyspaikka täältä: www.aanestyspaikat.fi. Kun menet äänestyspaikalla, tarvitset ehdottomasti mukaasi poliisin myöntämän henkilökortin, passin, ajokortin tai vastaavan kuvallisen asiakirjan.

Täältä löydät tarkan infon, miten äänestäminen tehdään. Jos olet epävarma, paikalla olevat vaalivirkailijat ovat myös sitä varten, että he kertovat ohjeet äänestämisestä. Tämä auttaa esim. ensi kertaa äänestämässä olevia.

Äänestäminen vaalipäivänä

Äänestyspaikat ovat auki, ja sinun äänesi ratkaisee!

Muista ottaa mukaasi henkilöllisyystodistus (ajokortti, passi, henkilökortti).

🕘 Äänestyspaikat ovat avoinna klo 09.00-20.00! Älä jätä päätöstä viime tinkaan – käy äänestämässä ja kutsu kaverit mukaan!

📍 Tänään voit äänestää vain sinulle osoitetussa äänestyspisteessä, joka on merkitty sinulle saapuneeseen äänioikeusilmoitukseen. Voit myös tarkistaa sen osoitteessa aanestyspaikat.fi.

Täältä löydät tarkempaa tietoa, miten äänestäminen tehdään vaalipäivänä.

Äänestämisen jälkeen on hyvä suunnata vaikkapa vaalikahville!

Onnea, olet käyttänyt äänestysoikeuttasi!


Jaa artikkeli somessa

Liity jäseneksi!

Hei HAMKin opiskelija, liity oman opiskelijakuntasi jäseneksi! HAMKO on just sun edunvalvoja – ja jäsenyytesi merkki on virallinen opiskelijakortti tuhansine opiskelijaetuineen ympäri Suomen.

Liity jäseneksi Uusi jäsenyys