SAMOK: Harjoittaako valtio koronkiskontaa?

Monelle korkeakouluopiskelijalle kilahti viime viikolla postilaatikosta epämieluisa yllätys opintotuen takaisinperinnän muodossa. Takaisinperintä tehdään edellisen vuoden verotietojen perusteella. Tulojen reaaliaikaisen seurannan vaikeuden vuoksi moni opiskelija ylittää tulorajoja tahattomasti.

 

Suomen opiskelijakuntien liitto - SAMOKin mielestä opintotuen takaisinperinnän maksuaikataulu tulee saada entistä joustavammaksi. Opiskelijan on aina voitava sopia joustava, elämäntilanteeseen sopiva maksuohjelma. Takaisinperinnän kehitys on ollut viime aikoina päinvastaista. Esimerkiksi keväällä 2015 ilmeni, että Kela on tiukentanut takaisinmaksun ehtoja muun muassa toimeentulotuen piirissä olevilta. Pahimpana seurauksena voi olla myös luottotietojen menetys.

 

Surkuhupaisinta tiukoissa tulorajoissa ja takaisinperinnässä on kuitenkin valtion asettama peräti 15 %:n korotus. Nyt Euribor-korkojen ollessa jopa pakkasen puolella, opiskelijat eivät voi hyväksyä posketonta korotusta. Myös opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on esittänyt huolensa 15 %:n korotuksen vaikutuksesta opiskelijoiden velkaantumiseen pikavippien kautta.

 

“On vielä ymmärrettävää, että ylimääräiset tulot laskutetaan pois, mutta opiskelijan rankaiseminen kiskurikorotuksella työnteosta ja yritteliäisyydestä tuntuu kohtuuttomalta!”, sanoo SAMOKin puheenjohtaja Jemi Heinilä.

 

#opintotuki

 

Lisätietoja:

Jaakko Lehtonen, SAMOKin hallituksen jäsen, 050 389 1004, jaakko.lehtonen@samok.fi
Antti Hallia, SAMOKin sosiaalipoliittinen asiantuntija, 050 389 1011, antti.hallia@samok.fi