Suurmielenosoitus: Näpit irti opintotuesta

20.03.2013
Mitä opintotuelle on tapahtumassa? Murskaavatko säästöpaineet nuoren sukupolven yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskeluun? Vaadimme vastauksia kokoontumalla Senaatintorille keskiviikkona 20.3.2013 klo 13.00, mistä siirrymme suurena opiskelijakulkueena Eduskuntatalolle kohtaamaan päättäjiä kasvotusten. Sukupolvien välisen oikeudenmukaisuuden on toteuduttava!

Hallitus tekee jälleen säästötoimenpiteitä. Työurien pidentämisen työkaluna pidetään mm. opintotuen kiristämistä, mutta onko todellisena lopputuloksena vain liuta heikennyksiä opiskelijan talouteen ja hyvinvointiin?

Ainaisen opintotuella pelaamisen on loputtava, sillä se vaarantaa suunnitelmallisen ja päätoimisen opiskelun. Opintotuki on opiskeluaikaisen toimeentulon ensisijainen turva ja sitä on kehitettävä harkitusti sekä hallitusohjelman mukaisesti. Nykyinen opintorahapainotteinen opintotukijärjestelmä takaa kaikkien
mahdollisuuden opiskella Suomessa lähtökohdista riippumatta. Vaadimme hallitusta kantamaan vastuunsa yhdenvertaisesta Suomesta.

Hallituspuolueet ovat jo luvanneet kehittää opintotukea palvelemaan paremmin päätoimista opiskelua. Opintotuki on sidottava indeksiin ja toisen asteen opintotuen epäkohdat on korjattava. Opiskelijaliike vaatii hallitusta lunastamaan lupauksensa. Poliitikkojen on aika seistä sanojensa takana ja puuttua toisen asteen opiskelijoiden epäoikeudenmukaiseen asemaan sekä kaikkia opiskelijoita koskevaan köyhyysloukkuun.

Yhteinen viestimme on selvä: kaikille opiskelijoille on turvattava oikeudenmukainen ja kohtuullinen opintotuki, joka mahdollistaa kokopäiväisen opiskelun. Opintotuen tulee edelleen olla vahvasti
opintorahapainotteinen, se tulee sitoa indeksiin ja itsenäisesti asuvien toisen asteen opiskelijoiden opintotuen vanhempien tulojen vaikutus tulee poistaa. Päättäjien on pidettävä lupauksensa ja suunnattava katseensa sukupolvien väliseen oikeudenmukaisuuteen. Opintotukea tulee ehdottomasti parantaa, ei naamioida heikennyksiä kehittämisen korulauseisiin!

Koko opiskelijaliike sanoutuu irti opintotuen leikkauksista ja marssii yhtenä rintamana 20.3.2013 Senaatintorilta Eduskuntatalolle vaatimaan päättäjiltä vastauksia.

Aikataulu keskiviikkona 20.3.

13.00 Opiskelijat kokoontuvat Senaatintorille
13.30 Mielenosoitus lähtee kulkueena kohti eduskuntaa
14.30 Vaadimme oikeudenmukaista kohtelua puolueilta
eduskuntatalon portailla
15.30 Mielenosoitus jatkuu Kansalaistorilla konsertin merkeissä

Vinkkejä sujuvaan mielenosoitukseen

Ennen mielenosoitusta:

1. Tutustu tapahtumaan Facebookissa ja netissä (www.opintotuki.fi).
2. Kutsu kaverisi mukaan.
3. Askartele oma kyltti tai banderolli.
4. Kaiva esiin pillit, räikät ja megafonit.

Keskiviikkona 20.3.:

5. Pukeudu riittävän lämpimästi.
6. Somista itsesi haalarilla, lakilla tai muilla opiskelijahenkisillä varusteilla.
7. Sovi kaveriporukalla yhteislähtö Senaatintorille.
8. Saavu klo 13.00 Senaatintorille, jotta kuulet ohjeet ja ehdit mukaan kulkueeseen.
9. Marssi äänekkäänä kulkueena Eduskuntatalolle.
10. Kuumota päättäjiä.
11. Sosiaalisessa mediassa yhteinen hashtag on #opintotuki.